Myntasås till lammstek
Om det är något jag verkligen kan längta efter smakmässigt på temat brittisk mat så är det klassisk lammstek med myntasås. Typisk sunday roast i vår familj. I England finns myntasås att köpa på burk till liten peng i närmsta mataffär men här hemma i Sverige får vi göra den själva.
Vi gör vår den på fri hand i allehanda variationer. Smyger ibland ner tex vitlök och kapris som variation men det är alltid bra att ha en “vanlig” omgång klar att användas i kylskåpet. Den passar fint till bulgursallad i olika varianter, i brödbak eller till att toppa pizzan med aubergine och fetaost med. Men oftast serveras myntasås som tillbehör till lammstek.
Myntasås
Grundrecept.
- en rejäl knippe fina myntablad
- en nypa salt
- 4 tsk kokande vatten
- 4 tsk vitvinsvinäger
- 1 rågad tesked strösocker
- Finhacka bladen ordentligt.
- Lägg i en skål och blanda med saltet.
- Häll över socker och kokande vatten. Blanda ordentligt och låt svalna.
- Rör ner vinäger och smaka eventuellt med ytterligare salt eller socker. Den ska ha en lätt syrlig smak av vinägern och inte bli för sött av socker. Späd ev med lite mer vatten. Det går även att späda med lite olivolja.
- Förvara i en tätsluten burk.
Hanna
Kul med mint sauce, något som jag inte riktigt fastnat för här. Inte än iaf. 🙂
Fröken Dill
Det har jag faktiskt aldrig ätit, trots att jag gillar mynta!
Måste testa.
Matskafferiet
Det har jag aldrig testat faktiskt!
Victoria
Låter gott! Hur länge håller det sig i kylen? Tack för en bra blogg med tips & ideer 🙂
Vh Victoria
Helena
Myntasåsen kan nog ge god smak åt t ex en bulgursallad. Jag måste prova!
Påskmiddag 2012 » Tre tjejer i köket
[…] med myntasås, blomkålspuré och rotgrönsaker ugnsrostade i […]
Påskrelaterade sista-minuten-tips » Tre tjejer i köket
[…] Helena har massor av fina tips i det här inlägget. Lagar du lammstek så får du inte glömma myntasåsen! Den här solgula mandeltårtan gör jag gärna innan påskhelgen tar slut. Ambrosiakaka med […]
TBT – oktobermat » Tre tjejer i köket
[…] okt 2011: Dessto mer recept året senare då jag bland annat bloggade om myntasås att ha till lammstek. […]