Pitachips

När vi var på Nya Zeeland i vintras blev pitachips en given favorit bland småplocket när vi dukade upp utanför vår husbil. Givetvis är det ju enkelt att göra sina egna.

Pitachips

  • Dela pitabröden i två rundlar och skär varje rundel i åtta bitar.
  • Blanda olivolja med pressad vitlök. Jag blandar även i en marockansk kryddblandning som heter ras el hanout för att sedan pensla på pitachipsen. Ras el hanout  finns i ett antal varianter. Den vi har hemma just nu doftar koriander, lavendel, kanel och nejlika.
  • Bakas på en ugnsplåt i ca 200 grader i knappt 5 minuter.

Det finns gott om tips i arkivet på dippvänliga röror som passar till nybakade pitachips. Prova till exempel: bönröra, kikärtsröra, hoummus, auberginerörarostad paprikacreme med citron, fetaostcreme med oliver eller fänkålsdipp.

Pitachips kan avändas istället för krutonger i sallad som på bilden nedan. Undvik isåfall att dressa salladen i förväg eftersom de gör sig bäst torra och krispiga.

Sommarfavorit: Pimm’s

Pimm’s No 1 är numer beställningsvara på Systemet. Lite trist tycker jag allt att det är, att den inte är mer efterfrågad än så, för godare sommardrink kommer jag inte på just nu. Faktum är att vi tjuvstartade med årets först Pimm’s redan helgen då det blev sommartid. Hur sent man kan dricka på höstsäsongen låter jag vara osagt, men det finns ju en vintervariant också.

De flesta recept är ca 1/3 Pimm’s + 2/3  lemonad, sprite eller ginger ale. Våra Pimm’s tenderar dock att vara något starkare än så. Fyll sen upp med isbitar, skivor av jordgubbar, gurka och apelsin. Glöm inte att toppa med myntablad.

Pimms O´Clock!

 

Favorit i repris: Club sandwich

Det existerar som bekant inga klassiska tacos (ännu) på våra fredagsmiddagar. Det har hitills inte varit någon efterfrågan från någon av familjemedlemmarna helt enkelt. Men visst gillar vi snabbfixad mat med plocktema. Club sandwich är till exempel en återkommande favorit hemma hos oss. Speciellt när fredagströttheten slår till. Här kommer körschemat:

  • Köp hem gott surdegsbröd typ levain att skiva upp.
  • Stek kyckling och bacon.
  • Skiva tomater, avokado, rödlök och sallad.
  • Stärk upp med lite skivade kokta ägg om det är många hungriga runt bordet.
  • Sen varvar alla sin egen favoritmacka till middag!

Maken gör en god och oumbärlig dressing på fri hand som inkluderar:

  • en burk creme fraiche
  • lite majonnäs
  • massor av finriven parmesan
  • en udd senap
  • salt och peppar.

Måtten på respektive ingrediens i dressingen är tyvärr information som förevigt kommer framstå som en smula oklart.

Vinet Cantina Zaccagnini har dykt upp tidigare här i matbloggen och är definitivt en av husets röda som passar fint till!


Stockholmstips: ICA To Go och picknick i Humlegården

För dem som, precis som jag, är lite dåliga på att fylla picknick-korgen med hemlagat eller vill göra en spontan utflykt, är mitt tips att stanna till vid någon av ICA To Go-butikerna för att bunkra. I sortimentet finns bl a wraps, sallader, mackor, smoothies, juicer och fruktsallader. De sallader jag har provat har varit matiga och förvånansvärt goda för att vara “inplastade” och det finns så många olika varianter att alla kan hitta något de gillar.

På Nationaldagen hängde jag med Elin och hennes tre flickor till Humlegården där vi kalasade på godsaker på en filt i solen. På vägen dit svängde vi in på ICA To Go på Kungsgatan (den To Go-butik som jag tycker har bäst sortiment) och fyllde picknick-korgen med sallader, färsk frukt och annat gott. Humlegården ligger “mitt i smeten”, bara ett stenkast från Stureplan (karta finns här), och är en perfekt plats att pausa på. Både för vuxna och barn. 🙂

Efter att vi hade ätit röjde vi loss i Humlegårdens lekpark (eller parklek som det tydligen heter i Stockholm – hur avigt som helst för en inflyttad karlskronit) som ligger i norra delen av parken (mot Karlavägen). Kanske något för den turistande barnfamiljen?

Grillade persikor toppade med fetaost

Nu är vi på plats hos mina föräldrar i Karlskrona och vår vana trogen grillar vi var och varannan dag. Om man, som vi, bor mitt i betongdjungeln gäller det att passa på när grillen står alldeles utanför altandörren. Vi har visserligen grillmöjligheter hemma i Stockholm, men det är lite omständigt att stå på gården och grilla och komma på att något glömts uppe i lägenheten. Om vi grillar sällan på hemmaplan blir det desto oftare när vi semestrar i Karlskrona. Så ofta att vi till slut längtar efter vanlig “mat och potatis”. 😉

Hittills är de grillade persikorna som toppas med olivolja, fetaost och lite persilja årets godaste grilltillbehör. Jag hade hoppats på att kunna halvera persikorna, men det var ju omöjligt att få bort kärnorna utan att fruktköttet gick isär. Istället skar jag så nära kärnorna som möjligt och fick till hyfsat stora bitar. Efter ca 15 minuter på grillen var det klara. Lite olivolja rinlgades över och sedan toppade jag med fetaost och finhackad persilja.

Persikorna serverades till grillad fläskfilé som vi smaksatte med chimichurri (recept och idé har jag plankat rakt av från Mat-Tina – finns här), tomat- och mangosalsa (ungefär enligt det här receptet) och potatisklyftor. Till efterrätt åt vi marängswiss á la Ernst. En smart idé att blanda vaniljglass och turkisk yoghurt och ha i hallon och blåbär. En inte så mastig marängswiss.

Jag tycker att det är svårt att variera grilltillbehören och såserna. Det blir per automatik potatisklyftor och en salsa eller kall creme fraiche-sås när vi gillar. Tipsa gärna om dina bästa tillbehör och såser i kommentarsfältet!