Färsbiffar fyllda med fetaost & oliver

Olika sorters färs är nog det jag använder mest när jag lagar mat. I alla fall om det inte ska ätas fisk eller kyckling. Jag är lite dålig på att tillaga olika styckningsdetaljer märker jag. Sorgligt, men sant. Förutom färs blir det mest fläskkotletter, skinkstek, högrev, fläsk- eller oxfilé och några enstaka karréskivor på grillen.

Av färs gör jag oftast helt vanliga köttbullar, köttfärslimpa med t ex svampfyllning och färsbullar/biffar som går att variera i det oändliga. På sistone har jag gjort fetaost- och olivfyllda färsbiffar som har blivit lite av en vardagsfavorit här hemma. Jag har serverat dem med pasta och tomatsås (hemkokt så klart!), men också med potatisgratäng eller couscoussallad.

20120930-180021.jpg

Färsbiffar fyllda med fetaost & oliver
(4 portioner)

5 hg blandfärs
1 gul lök alt. 2 schalottenlökar, finhackas eller rivs på rivjärn
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
salt
svartpeppar
1 dl finhackad persilja
1/2 pkt fetaost
ca 10 svarta oliver

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla. Tillsätt färs, finhackad lök och ägg. Blanda väl. Krydda med finhackad persilja, salt och vitpeppar. Eftersom jag är usel på att ange kryddmängd är mitt tips att provsteka en liten klutt med färs och smaka för att se om du har kryddat tillräckligt. Finhacka oliverna och smula fetaosten. Lägg färs i handen, platta ut och fyll med oliver och fetaost. Lägg färs ovanpå fyllningen och forma till biffar. Stek biffarna i smör.

Tips! Finhacka oliverna noggrant, annars har de en tendens att “smita ut” ur biffarna. Och ja, det lönar sig att köpa bra oliver och fetaost trots att de “bara” ska vara fyllning. Tycker jag.

Grattis på 8-årsdagen!

Idag fyller du 8 år. Otroligt vad tiden har gått fort. Jag minns kvällen du föddes. I en lägenhet på Kungsholmen satt Elin, Maria och jag och pratade recept och matlagning efter att ha ätit en god middag och druckit lite vin. Visst borde vi väl starta en blogg tillsammans? Det vore ju kul att samla våra recept på ett och samma ställe, ta del av varandras experiment och möjligen skratta lite åt de misstag de andra två gör (kanske var det bara jag som tänkte just det?). Elin och Maria hade läst några utländska matbloggar som de berättade om och efter att vi hade pratat ytterligare en stund bestämde vi oss för att prova. Det var så du kom till världen. Snabbt och smärtfritt. 😉

Kanske känner du dig lite bortglömd nuförtiden. Lite gammal och luggsliten. Som om du går på sparlåga. Så är det inte. Det är vi som är gamla och trötta. I perioder lite slut på nya idéer. För den sakens skull tycker vi inte mindre om dig. Vi tittar in med jämna mellanrum och klappar på dig, letar efter gamla godingar, testar något nytt och tänker att vi snart ska berätta om det, är tacksamma för ditt stora arkiv (vilken skatt du sitter på!) och blir både glada och stolta när andra säger att de tycker om dig. Dessutom är du fortfarande välbesökt. Av matintresserade, receptletande, hungriga och nyfikna människor med stora mathjärtan. Underskatta dem aldrig, för utan dem och deras glada tillrop hade vi förmodligen råkat ut för skrivkramp och idétorka ännu oftare. Rätt som det är tänds den där gnistan igen och då gäller det att hålla i hatten!

Skål och grattis för åtta fantastiska år!

Och till er läsare; tusen, tusen tack för era glada tillrop i kommentarsfältet. Och för att ni hänger här.  Vi tycker mycket om er!

God sojasås till lax

För ett tag sedan hittade Magnus ett recept på ugnsbakad lax, sojasås och salsa i tidningen Runner’s World. Sedan dess har vi lagat den där laxen flera gånger och framförallt gillat den urgoda sojasåsen. Kombinationen soja, lime, ingefära och vitlök är en riktig fullträff. Dessutom är såsen så lätt att göra att den nästan är klar innan man har hunnit plocka fram ingredienserna. En perfekt vardagsrätt, med andra ord.

20120930-175245.jpg

I helgen såg vi ett SVT Play-avsnitt av Nya Landgång och döm om vår förvåning när exakt samma recept dök upp. Denna gång lagat av kocken Jenny Fridlund som tillsammans med en kollega stod för all matlagning under seglarlandslagets uppladdningsläger inför OS i somras. Kanske är det samma Jenny som gjort receptet till löpartidningen? Nåväl, jag är glad att det dök upp på nätet så att jag kan dela med mig till er. Receptet finns här. Som ni ser på bilden hoppar vi över potatisen och gör istället lite extra av den goda salsan. Prova, ni kommer inte att bli besvikna!

Den här rätten påminner förresten om Lotta Lundgrens sockerstekta lax som jag lagade hur många gånger som helst förra hösten/vintern. Ytterligare ett bevis på hur bra soja och lax smakar tillsammans.