Jordärtskockegratäng med timjan
Det blev en liten jordärtskockegratäng som tillbehör till middagen ikväll. I gratängformen bredvid i ugnen hade vi samtidigt ett gäng salsiccias med parmesan från Taylor&Jones. Haricot verts åkte ner i en överbliven tomatsås från gårdagens pizzabak. Lite halvtrötta champinjoner frästes med vitlök och persilja. Det är onekligen tacksamt när sådana här uppsamlingsheat med diverse rester gör en vardagskväll riktigt uppgraderad!
Tillbaka till jordärtskockegratängen. När jag botaniserar i vårt bloggarkiv konstaterar jag att jordärtskockan oftast representerar på nyårsmiddagarna. Här får vi ju faktiskt skärpa till oss lite eftersom denna juvel till rotfrukt gärna får hänga med på vardagsmiddagarna!
Jordärtskockegratäng med timjan
2 portioner
- 500 gram jordärtskockor
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- salt och peppar
- lite torkad timjan
- en smakrik ost att gratinera med – jag använde lagrad prästost
- Skala jordärtskockorna och skiva dem i centimetertjocka skivor.
- Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg i jordärtskockorna i en mindre form.
- Pressa vitlök och strö ovanpå. Salta och peppra. Strö över ett litet täcke med torkad timjan.
- Häll på grädde och mjölk. Vätskan ska knappt täcka jordärtskockorna.
- Riv ost ovanpå och grädda gratängen i ca 20 minuter.
Hanna
Så bra timing, fick precis en laddning skockor hemifrån mammas trädgård när de var på besök i helgen… 🙂