OMG – cronuts!

L’amour  Bakery & Cafe på 24 Hai Ba Trung (disctrict 1) i HCMC är först ut i Vietnam med att sälja crossnuts. Eller cronuts som de även heter.

Brödet är en hybrid mellan croissant och donut. Vanligtvis med ringlad vaniljkräm ovanpå. Tänk alltså på en nybakad frasig croissant som fått samma fritering som en klassisk  donut. Dominique Ansel skapade ursprungligen detta bakverk  för Dominique Ansel Bakery i New York så sent sent som nu i somras och det har redan fått stor spridning runt om i världen. Vad jag vet så har cronuts inte  synts till i Sverige ännu så jag gissar att en tripp till London ligger närmast till hands just nu om du vill prova.

Om de var goda? Vi hade köpt två stycken cronuts för att ta med oss till parken med barnen. Maken och jag delade på en av dem medan barnen lekte.  Ja det var ju tänkt att barnen skulle dela på den andra. ”Vet du vad” sa maken, ”vi säger att de inte var lämpliga för barn så delar vi på den andra innan de kommer tillbaka”. Ja jag kunde inte säga nej till denna hänsynslösa kupp. Det var bara för gott att kunna motstå (och vi gick och köpte glass till barnen så det gick ingen nöd på dem….). Jag blir inte förvånad när jag läser att det finns en svart marknad för cronuts där de sägs ha sålt för 100 dollar styck. Cronuts är som gjort att få  cravings för. Ja jag är en cronutophile!

L’amour verkar fortfarande baka sina crossnuts i liten skala så jag skulle inte vänta för sent på eftermiddagen med att smita förbi och köpa ett par om du har vägarna förbi district 1. Alternativt ring in en beställning innan du åker förbi. L’amour är för övrigt nästan granne med  Annam Gourmet Market– en populär matbutik för expats med  mat från europa och USA.

Lila drakfrukt

Jag tycker att det är kul att spana in utbudet av frukt och grönsaker när jag är utomlands. Framöver kan ni alltså förvänta er en hel del  spaningar på detta tema  från Vietnam.

Först ut är drakfrukten. Den har ju Helena hittat hemma på Daglivs redan. Men här i Vietnam så finns den även i en lila variant. Visst har den en häftig färg?! Smakmässigt är den mycket lik den vanliga drakfrukten som har en snäll (kanske menlös för att vara ärlig) smak som liknar melon plus att den har kärnor likt kiwi. Men visst ger den lila drakfrukten spännande färg på smoothies?

Ja det var ju som Helena bloggade – snyggare än god

En helt vanlig tomatsoppa

Varje gång jag tar mig an att göra soppa så undrar jag varför jag inte gör det oftare. Barnen äter det gärna (jag inser att de är vana från förskolan) och det är ju ett perfekt mellanmål om det blir något över att ha klart i kylskåpet.

Här har jag kopierat Momas tomatsoppa rakt upp och ner! Jag gillar smaken av rostad paprika som rundar av soppan på ett fint sätt. Soppan kräver minimal arbetsinsats så det här är ett perfekt middagsprojekt utan krångel om du har möjlighet att förbereda redan under dagen (eller gör soppan senare på kvällen så är middagen klar dagen efter…). Som tillbehör passar brödpinnar med rosmarin och parmesan fint till!

Soppa lagar jag oftast på fri hand och här skrev jag inte ner det exakta receptet men jag tror jag kan guida dig rätt ändå. Vill du ha ett mer exakt recept på soppan rekommenderar jag Momas inlägg. Vill du ha en matigare tomatsoppa? Prova Helenas tomatsoppa med chorizo svamp och zucchini.  Eller tomatssoppan med torsk bönor och bacon!

Tomatsoppa med paprika

En receptskiss.

Du behöver röda fina tomater och röda paprikor. Jag fyllde en ugnsplåt med ungefär 3/4 halverade tomater och 1/4 röd paprika i mindre bitar. Du behöver även ett par vitlöksklyftor att baka på samma plåt. Skala dem och slå in dem i lite aluminiumfolie. Ringla över lite olivolja innan allt åker in i ugnen. Allt ugnsrostas i ca 2 timmar (175 grader).  Håll lite koll så att grönsakerna inte bränns svarta!

När grönsakerna är klara:

  • Förbered en grönsaksbuljong att mixa grönsakerna med.  Till min plåt behövdes ca 1,5 liter mustig grönsaksbuljong.
  • Ta av skalet från tomater och paprika när de har svalnat. Kör dem i mixer tillsammans med vitlöksklyftorna.
  • Späd soppan med grönsaksbulljongen till lagom konsistens.
  • Smaka av med en nypa strösocker. Addera eventuellt mer salt och peppar.
  • Runda av med lite vitvinsvinäger.

Havrebullar med morot

Just nu gör jag en kraftansträngning med att baka lite mer vardagsbröd här hemma. Den här degen räcker till en bakplåt och bröden gick hem hos barnen. Det blir ett lite matigare bröd som får fin smak av de rivna morötterna!

Havrebullar med morot

en plåt med ca 16 bröd

  • 1 påse torrjäst
  • 2 dl fint rivna morötter
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • ett ägg att pensla med
  1. Värm mjölken till cirka 45 grader i en kastrull. Riv morötterna fint.
  2. Blanda 1 dl vetemjöl med en påse torrjäst i en stor skål. Blanda ner den varma mjölken. Rör ner salt, olja och de rivna morötterna.
  3. Blanda ner resten av mjölet och havregrynen. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela den i två delar och forma till längder. Dela varje längd i åtta bitar, forma dem till runda bollar och lägg dem på en ugnsplåt. Låt jäsa på nytt i ca 15 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla de jästa frallorna med ett vispat ägg och strö några havregryn ovanpå.
  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 10 minuter (beroende på ugn).