Kesoplättar med parmesan och basilika

De dagar jag äter lunch hemma har det här snabbt blivit en favorit. Keso med parmesan och basilika är för övrigt en återkommande röra här hemma.

En fin sak med dessa matiga plättar är att barnen gillar dem och jag tänker att de passar fint de dagar när förskola och skola beordrar att matsäck ska tas med. Just de sistnämnda har jag funderat på om det ska få bli en egen tagg här i bloggen. Jag känner mig rätt omotiverad att ställa mig i ledet och steka pannkakor för ändamålet.

Kesoplättar med parmesan och basilika

1 portion

  • 1oo gram keso
  • 1 ägg
  • 2-3 tsk fiberhusk
  • ett par snabba drag med rivjärnet på parmesanosten
  • en nypa finklippt basilika
  • smaka av med lite salt
  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt gärna stå en stund.
  2. Stek varsamt fem små plättar på mellanvärme. Jag tycker att smör gör det lättare att vända dem än med olivolja. Det tar ca fem minuter innan de håller ihop och kan vändas.

kesoplattar

En mäktig citruskaka till efterätt

Åttaåringen dammade av sin Silverspoon-kokbok igen. ”Orange drizzle cake” blev projektet och verkligen en delikat avslutning på söndagsmiddagen.

Jag har ju alltid tänkt att Lemon Drizzle Cake är en brittisk kaka så jag blev lite konfunderad kring dess ursprung eftersom Silverspoon handlar om italiensk mat. Maken är dock säker på det brittiska urprunget. ”Because its sticky and absolute unhealthy”. Oavsett om den är brittisk eller italiensk vågar jag tro att apelsinvarianten är snäppet godare än den med citron.

Orange drizzle cake

kaka:

  • 100 gram smör
  • juice från 1 apelsin
  • 2 ägg
  • 100 gram socker
  • 100 gram florsocker
  • 100 gram vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver

glasyr:

  • 100 gram florsocker
  • 1 apelsin
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund form  med avtagbar kant (ca 20 cm i diameter). TIPS: lägg ett runt bakplåtsbotten i botten så att du kan få loss kakan från formen efter gräddningen.
  2. Pressa apelsinen så att du får ca 90 ml juice.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Knäck äggen i en skål och rör ner strösocker + florsocker. Vispa lätt och fluffigt.
  5. Rör ner det smälta smöret.
  6. Blanda i vetemjöl, bakpulver och slutligen apelsinjuicen.  Häll smeten i kakformen.
  7. Gräddas i ca 18-20 min beroende på ugn.
  8. Låt kakan svalna och vända den sen upp och ner på ett fat.
  9. Förbered glasyren – Pressa apelsinen och blanda juicen med florsocker.
  10. Gör massor med små hål på kakan med en sticka. Häll över glasyren som alltså får marinerad kakan och låt även rinna lite kanterna.

orangedrizzle

Snabbaste fredagsmaten (favorit i repris)

Det är inte svårt att gissa vem som önskat fredagsmiddag när man tittar på den här bilden. Mellanbarnet, aka 6-åringen, såklart.

Hon älskar blåmusslor och jag tror hennes musselberg var större än mitt på tallriken. Vill man ställa sig in hos henne så ska man alltså viska Moule marinière i hennes öra.

Vår familj äter ca 2 nät blåmusslor tillsammans med lite bröd och pommes frites till middag. Jag gillar blåmusslorna i all enkelhet, kokta i vitt vin och lite grädde. Helena har timjan till sina blåmusslor medan vi kör på persilja. Och som ni alla vet så är det ju nästan det bästa att få avsluta tallriken med fånga upp sista såsen med en bit bröd.

Blåmusslor med vitt vin och grädde

På ett ungefär.

  • 2 nät blåmusslor
  • lite olivolja
  • ett par schallottenlökar
  • ett par vitlöksklyftor
  • ett par deciliter vitt vin
  • lite vispgrädde att späda med
  • en stor kruka slätbladig persilja
  • smaka av med salt
  1. Borsta blåmusslorna och ta bort “skägget”. Skölj dem ordentligt och låt de rinna av. Ta bort de som inte sluter sig.
  2. Använd en stor gryta. Vi har en 10-liters som sällan används men sådana här gånger är den ju perfekt. Fräs hackad schalottenlök och vitlök i lite olivolja i grytan. Låt puttra under omrörning i ca 1 minut.
  3. Häll över vitt vin och låt koka i ca 2 minuter. Lägg sedan ner musslorna. Låt koka ca 5 minuter under lock.
  4. Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Kom ihåg att kasta de som inte öppnar sig.
  5. Koka ihop spadet till cirka hälften. Späd med lite vispgrädde och smaka av med lite salt. Lägg tillbaka musslorna i såsen. Klipp persiljan och strö över.
  6. Blanda om allt och värm någon minut på spisen så att musslorna blir varma.
  7. Fördela musslor och spad i djupa tallrikar. Servera med  bröd och/eller pommes frites.


mussligt

Sileni på bilden var det första vinet som var ”sådär” från lådan vi beställde från Wineworld. Överlag har vinerna som vi har provat vart bra och värt priset. Dock var denna karaktärslösa sauvignon blanc inte någon som vi kommer springa tillmötes igen.

Odlingsstatus

Numera har vi en normalstor trädgård. Det är mycket blommor och ett par yviga äppelträd från tidigare ägare men alltså inte så mycket ätbart mer än just äpplen. I vår förra trädgård kunde man ju som ni vet typ äta allt men å andra sidan inte stoppa något i en blomvas. Så just nu googlar jag mest på hur rosor och kaprifol ska beskäras.

Vi har planer för ett par pallkragar och ett växthus som ska stå någonstans mittimellan ett kommande förråd och en obeställd lekstuga. Men det är lite huvudvärk vart respektive sak ska stå. Vi ritar och projektar och börjar om på papper typ varje helg ungefär. Utan att riktigt bestämma oss.

Så status nu i början av maj är följande:
tradga tradga1

Vår matplats har blivit ett slags temporärt växthus. Här på glasverandan hänger ett gäng plantor i väntan på att komma ut i pallkragar som inte är byggda ännu. Jag har inte sått så jättemycket men vi har tomatillo på gång, tillsammans med gula pärontomater, och en hel del kryddor. Övriga projekt väntar på direktsådd i de där ogjorda pallkragarna.

tradga2 tradga3

I år blir det mycket mynta och koriander inspirerat från  vår tid i Vietnam. Tidigare i veckan så fyndade jag billiga KRAV-märkta plantor som jag tycker är en bra kombo med egen sådd.  Spagettipumporna som tillfälligt flyttat ut i vardagsrummet är redan på gång med blommor!

tradga4 tradga5

Ja så är det frågan vart allt ska ta vägen. Idag har vi försökt skapa lite nya rum i trädgården. Nu tror jag vi har en plan vart förråd och lekstuga ska stå – och någonstans mittimellan blir det ett par odlingslådor. Snart så!

Bästa-ölen-före-maten just nu

Det här är en fin liten öl på 33 cl med ödmjuka 3,8% som jag gärna rekommenderar. Dead Pony Club är lättsamt fruktigt med en lagom eftersmak. Den där typen av öl som jag tycker doftar ljuvligt! Kategoriseras som californian pale ale men bryggs dock hos Brew Dog i Skottland. Ett bryggeri som har flera av våra ölfavoriter just nu. Det här blir helt klart en av mina måsten att ha på kylning i sommar.

deadponyclub