Cranachan

Den här efterätten har jag sprungit på ett par gånger när jag har varit i Skottland. Blandat annat när jag var på Whisky rooms i Edinburgh.

Cranachan är en skottsk efterättsklassiker som inkluderar hallon, vispgrädde, havregryn, whiskey och honung. Givetvis finns den med en rad variationer så klart. Antingen är du old school och kör på så få ingredienser som möjligt eller så uppgraderar du med nötter, riven choklad och olika röda bär. Det här är en god sista-minuten-prepp i portionsformar!

Cranachan

4 portioner.

  • Rosta ett par matskedar havregryn i en torr och het stekpanna tills de har fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna.
  • Gör en enkel hallonsås genom att mosa ca 2 dl färska hallon i en skål. Smaka ev av med lite socker.
  • Vispa 2 dl vispgrädde. Smaksätt med 1 msk honung och 1 msk whisky.
  • Ta fram portionsskålar och varva gräddblandningen med hallonsås och rostade havregryn.
  • Toppa med ett par färska hallon, ett par rostade havregryn och gärna ett myntablad.
  • Låt stå kallt innan servering.

crancran

6 kommentarer

  1. eastcoastmom i Connecticut

    Intressant dessert, har aldrig hört talas om den!

    1. Elin

      Den var lite kul tycker jag, jag är inte så mkt för whiskey i desserter, men samtidigt så funkade det fint med havregrynen och hallonen. Jamie Oliver gör en ganska skruvade variant här; http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/cranachan-sundae

  2. Bara brittiskt

    Mmm…nej det får vara väldigt speciellt om det ska vara alkohol i desserter tycker jag och den här är lyckad. Tiramisu och dansk trifli är andra varianter som funkar. Jag tycker nästan den här är lite trifliaktig när det gäller ingredienser fast det inte läggs i lager så.

  3. Cullen skink » Tre tjejer i köket

    […] gärna med min skotska favoritöl. Vill du ha en skotsk efterrätt efteråt rekommenderar jag cranachan med färska […]

  4. TBT – oktobermat » Tre tjejer i köket

    […] 2014: Cranachan lagades här hemma i […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.