Scotch eggs / Skotska ägg

Scotch eggs är ett måste när vi är i England. Vi brukar ha hyrbil från Manchester och åka norrut mot Yorkshire. Så snart vi ser första skylten för M&S Simple Food  på motorvägen så viker vi av och handlar på oss lite matigt småplock att äta i bilen. Alltid under samma stress och hets. Och det blir alltid ett par scotch eggs. På ett ungefär så är det ett lagom kokt ägg med korvfärssmet runt om som friteras. Kan vi kalla det en friterad köttbulle med kokt ägg i?

Det är ett visst antal moment alltså innan de är klara men de kan göras i förväg och förvaras i kylen. För att lyckas med scotch eggs så gäller det att få till en krispig friterad yta och ett genomkokt ”korvlager”. Sen är det en smaksak om ägget ska vara mjukkokt eller hårdkokt. Jag föredrar mer mjukkokt nästintill lite rinnigt i mitten, hellre än för överkokt. Pröva dig fram!

På fyraårskalaset som vi hade för ett tag sedan så laddade vi med en stor småplocksbuffé med flera brittiska klassiker. En av dem blev just dessa scotch eggs. Det är första gången som de gjordes i vårt kök så den här gången bjuder jag mest på en receptskiss utifrån vår första erfarenhet. Men jag hoppas på snabb repris för de är supergoda. Gärna med kall öl till!

8 st SCOTCH EGGS, en receptskiss

  • 10 ägg (två ska knäckas och vispas till paneringen)
  • ca 800 gram korvsmet – köp färsk korv av god kvalité, skala av och använd  den råa färsen
  • finhackad gräslök och persilja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • vetemjöl till panering
  • ströbröd till panering
  • olja lämplig till fritering
  1. Börja med att koka åtta ägg. 4 minuter förslagsvis för undvika att äggen blir för hårdkokta. Men det beror så klart på om du vill ha dem  mjukkokta eller hårdkokta. Spola dem i kallt vatten. Skala varsamt och ställ åt sidan.
  2. Lägg den råa korvfärssmeten i en skål och bland ner de gröna örterna, en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rör ihop och rulla åtta stycken bollar av smeten.
  3. Mjöla in händerna. Ta en färsboll, platta ut i handflatan och baka in ett kokt ägg varsamt. Rulla bollen i vetemjöl, doppa det i vispat ägg och rulla sen i ströbröd.
  4. Dags att fritera äggen. Hetta upp olja i en djup stekpanna och fritera efter konstens alla regler eller använd fritös. Fritering går ganska fort, ca 4 minuter. Lyft upp äggen och låt dem torka på lite hushållspapper. Är du orolig att färsen inte är genomkokt så kan äggen bakas en stund i ugnen efteråt.
  5. Vid servering  – skär upp äggen i klyftor.

eggsen1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om det är sausage rolls i bakgrunden? Yes! Receptet hittar du här!

 

Påskmatsplanering

Vi påskmatsplanerar lite inför nästa helg. Jag röstar på lamm och sen är jag rätt öppen för förslag. Som vanligt så är jag mest intresserad av småplocket och olika sidorätter. Och att sitta ute i solen om vädret tillåter.

Här kommer lite tips idéer från matbloggsarkivet:

Förra året gjorde vi en citrondressad rucolasallad med gravad lax, fänkål och rödbeta + pepparrots och smetanaquenell som är ett riktigt guldkorn. Typ alla mina favoritsmaker på samma tallrik!

pasklaxsallad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ärtgrön soppa passar fint som förrätt. Eller laxcheesecake. Ska du preppa förrätt till många så kan du kolla på receptet med salmalax med svenska smaker som vi hade till nyår. Det är dåligt med sillrecept i arkivet men citronsill kanske passar?

Om du vill ha gult tema på påskbordet så kan du pickla gulbetor.

nypicklat

Sen kan jag tänka mig Öjebytoast med kräftor, kummin och västerbottenost – det var alldeles för länge sedan!

Jag tror bestämt att jag redan har lovat att göra Annikas mandeltårta.

Mera gula sötsaker? Prova Hovkonditorns söta citronrutor! Eller citronkladdkaka! Eller ambrosiakaka!

citronkakorna

 

 

 

 

 

 

Söndagslunch på Plane Food

Som ni minns så var vi ju på ett blixtbesök i England i februari för att titta på rugby.

Det var inte så mycket att göra en söndagmorgon i Hounslow så vi var i god tid tillbaka till Heathrow. En baktanke med detta var förstås hinna äta lunch i godan ro på Plane Food som är en av Gordon Ramseys restauranger och som återfinns på terminal 5. Hinner du inte äta här så kan du plocka upp en tre-rätters att äta på flyget. Det kändes förövrigt som ett ganska frekvent erbjudande nu på Heathrow att man kan plocka med sig middagen till flyget.

Vi hade inte bokat i förväg, vilket du förstås kan, men behövde inte vänta mer än 15-20 min för ett bord. Servicen var exceptionellt bra. Det finns en a la cartemeny, expressmeny för dig som har bråttom och givetvis en barnmeny. Ja å så frukost, dessert och drinkar osv. Finns alltid en orsak att stanna till här!

planefood1

Det är oklart hur många fish&chips mina barn har ätit i sina dagar. Givetvis finns en vällagad sådan här. Lite väl ”clean” kanske då fisken inte är friterad utan endast vänd i stekpannan och ärtorna är inte ”mushy”. Så lite väl tråkig tolkning tycker jag.

planefood

Jag åt ugnsbakad torsk med castellucciolinser, bläckfisk och chorizo. En idé som inspirerar till att göra en liknande middag hemma. Inte för att jag måste äta bläckfisk men jag gillade kombinationen med fint tärnad chorizo i linsröran till fisken plus den gröna olivoljebaserade dressingen ringlad runt. Fint så.

Värt att stanna till här på lunch? Ja det tycker jag. Maten kom ut snabbt (och samtidigt) och höll rätt temperatur osv. Fungerar alltså fint att snabbluncha här i väntan på nästa flyg.

PS! Här kan du läsa om när vi åt på Gordon Ramseys restaurang York& Albany på sportlovet!

Bärpaj med mandelmassa

Var det någon mer än jag som köpte mandelmassa i februari och som sedan inte orkade baka semlor? Glöm det dåliga samvetet och gör den här bärpajen med just mandelmassa i pajdegen. Den påminner lite om en rabarberpaj med mandelmassa och citron som jag bloggat om tidigare. Faktiskt blev det här en av mina  bättre pajprestationer. Det blev inte en smula kvar efter första utefikat i helgen som var. Glöm inte att vispa grädde till.

Bärpaj med mandelmassa

  • 1,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2oo gram mandelmassa
  • 3 dl bär – jag använde blåbär och hallon
  • en nypa vaniljpulver
  • ca 50 gram smör att hyvla ovanpå
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en normalstor pajform med smör.
  3. Vispa ägg och socker i en skål.
  4. Riv ner mandelmassa i en annan skål. Blanda ner vetemjöl och bakpulver.
  5. Rör ned blandningen i äggsmeten. Häll ut smeten i pajformen.
  6. Strö över bären. Strö över en nypa vaniljpulver och hyvla över ett par tunna skivor smör.
  7. Grädda i ca 35-40 min.
  8. Serveras med lättvispad vispgrädde.


mandelmassepaj

Mer efterättspajer med frukt och bär i matbloggsarkivet:

Tomatsoppa med cannelinibönor, persilja och svartkål

Suget för att planera sommarens trädgårdsprojekt har inte alls slagit till trots att vi är halvvägs genom mars. Inga fröpåsar i världen har fångat mitt intresse. Men så svischade det förbi en bild på snygg svartkål i nymålade odlingslådor på Pinterest och jag tror faktiskt att jag vacklade till lite. Är det bara jag som går i spinn på snygg kål?!

På tal om just snygg kål. Här åker svartkål ner i en tomatsoppa tillsammans med persilja och cannelinibönor. Se det som en receptskiss att utgå ifrån. Addera det ena och det andra beroende på hur många ni är vid middagsbordet!

Tomtatsoppa med cannelinibönor, persilja och svartkål

  • 1 kruka bladpersilja
  • ett par vitlöksklyftor
  • 4-5 morötter
  • 2 rödlökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 200 gram svartkål
  • 1 burk cannellinibönor
  • ca 5 dl grönsaksbuljong
  • salt (knappt) och nymalen svartpeppar
  1. Finhacka persiljablad, vitlök och rödlök. Skiva morötter i tunna skivor.
  2. Fräs persilja, lök och morötter med olivolja (snåla inte) i en stor kastrull tills det mjuknar och får färg (utan att brännas).
  3. Tillsätt burktomaterna. Låt puttra i 10-15 minuter.
  4. Strimla svartkål efter att ha skurit bort mittstjälken.
  5. Tillsätt bönor,svartkål och buljong (ca 5 dl). Låt puttra i ca 20 minuter.
  6. Salt behövs sällan när buljong åker i soppan så smaka framför allt av med nymalen svartpeppar.

tomatsvartkal

Mer tomatsoppa: