Körsbärstrifle
Trifle är helt klart en av mina brittiska efterättsfavoriter. Trifle gör vi vanligtvis i en större glasskål typ så här. Och det är ingen sommar i Yorkshire utan svärmors trifle med limejelly och banan. Inspiration till denna körsbärsvariant serverat i portionsglas kommer från Helena som har hittat receptet hos ICA. Den är perfekt att preppa till ett större buffébord eller hur?
Vi hade bara 250 gram körsbär hemma så jag gjorde en halv sats av kompotten och varvade med hela björnbär. Alla tre delmomenten kan förberedas i förväg och montera sen triflen i portionsglas strax innan servering. Fullt möjligt att vi även ringlade lite honung över precis innan serveringen.
Sött blev det. Precis som jag tycker att efterrätter får vara. Och otroligt gott!
Körsbärstrifle
5 portionsglas
Körsbärskompott
- 500 g körsbär
- 2 msk rårörsocker
Blanda körsbär och rårörsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka 10–15 minuter till en fast kompott. Låt svalna.
Kvarg-grädde
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
- 1 dl naturell kvarg (10 %)
- en nypa vaniljpulver
Vispa vispgrädde och florsocker fast i en skål. Vispa ner kvarg och smaka av med vaniljpulver.
Havre- och mandelsmul
- 1, 5 dl havregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 40 g smält smör
- 1,5 msk honung
- 1 nypa salt
Blanda alla ingredienser till en smuldeg i en skål. Sprid ut som lite större smulor på en bakpappersklädd plåt. Gräddas i mitten av ugnen i 10–15 minuter (175 grader) tills det är gyllenbruna. Låt svalna innan triflen monteras i glas.
Fler efterrätter i matbloggsarkivet som kan preppas i portionsglas
- Champagnebakelse med flädermousse
- Chokladpudding med hallon och lättvispad grädde
- Citruspannacotta
- Cranachan
- Enkel tiramisu
- Flädermarinerade jordgubbar med limekräm
- Fruktsallad med mascarpone/kardemumma/honung
- Gräddfilspannacotta med syrliga bär
- Jordgubbsdessert på italienska (scrolla ner lite)
- Pannacotta med limoncello
- Pannacotta med crema di pistacchio
- Rabarber med mandelfras
- Vit chokladpannacotta med björnbärsmousse
- Äppeldessert med ingefära och rostade havregryn
Malin
Åh, vad gott det ser ut! Har bara ätit trilla med jordgubbar, så det här måste jag prova!
Malin
Trifle, jäkla autocorrect …
Maria
Hi hi, men trilla var ju en gullig “översättning”. 😉
Vit chokladkräm med myntamarinerade svarta vinbär och havreflarn » Tre tjejer i köket
[…] toppade med myntamarinerade svarta vinbär och havreflarn. Om du vill så kan du göra havre- och mandelsmulet till som finns i det här receptet. Och gillar du gräddfil i desserter så rekommenderar jag den här […]
TBT – enklaste efterrätten ever » Tre tjejer i köket
[…] den galet goda chokladkrämen med havreflarn, kaksmulor, eller varför inte polkabräck. Toppa sen med tex myntamarinerade svarta […]
Sista-minuten-tips på efterrätter » Tre tjejer i köket
[…] Körsbärstrifle i portionsglas […]