Årets midsommartårta
När det gäller att baka maränger så finns det ju en himla massa knep och trix. Ska det vara med eller utan ättiksprit? Eller kanske vinäger? Sjuda smeten över vattenbad? Grädda i ugn hela natten? Äsch jag tänker att det funkar på en himla massa olika sätt.
Den här är en marängbotten som blev lagom krispig och seg. Och det här med att röra ner smält choklad och mandelspån i marängsmeten kommer att bli en återkommande tårtklassiker i vårt kök. Ja så var det ju så klart vispade grädde och jordgubbar ovanpå!
Marängbotten med choklad och mandelspån
- Vispa 7 äggvitor från stora ekologiska ägg med 4 dl strösocker och en nypa salt till ett hårt marängskum.
- Rör ner 100 gram smält choklad i smeten. Låt det gärna bli randigt så överarbeta inte vispandet. Rör även ner ett matskedar mandelspån.
- Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper med hjälp av en normalstor mattallrik som mått.
- Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret till en jämnhög tårtbotten.
- Strö över lite mandelspån.
- Gräddas i varmluftsugn. Hos mig blev 50 minuter i 150 grader alldeles utmärkt.
Och vad händer med de överblivna äggulorna?
- Gör en klassisk carbonara!
- Kanske wallenbergare? Eller variera dem med örter, sidfläsk och senapscremefriache.
- Vispa ihop Helenas citronaioli.
- Gör chokladfondant!
- Eller en chokladpudding!
Lämna en kommentar