Tillbaka till Plane Food

Vi hann med en middag på Plane Food när vi åkte hem från Heathrow på semestern. Igen!

Sent flyg hem. Ingen middag på planet. Så varför hoppa över ett fungerande koncept. Sedan att växelkursen för pund peakade vågar jag inte tänka på.

Den här gången åt jag en fantastiskt god vegorätt som fortfarande förföljer mig i tanken. Det är dels två små pannkakor med ricotta och bladspenat. Har någon ett liknande recept? Det var ju löjligt gott! På bilden ses även en umamistinn svampröra och ett stekt ägg. Mättande så klart och fantastisk komfortmat med ett glas kall chardonnay. Himla bra vegoinspiration och helt klart ett av mina måsten inför hösten att upprepa här hemma. Min typ av vegomat helt enkelt.

IMG_0685

Bönbonanza!

En av många guilty pleasures i den här familjen är beans on toast. Här är en uppdaterad version på temat som passar fint till middag på sensommarkvällar som nu. Mycket pålägg och lite bröd är kombinationen som gäller.

BEANS ON TOAST 2.0

en monteringsskiss

  • en skiva rostat levainbröd
  • bred på rejält med smaksatt färskost, vi hade en variant med vitlök och örter
  • det behövs mycket bönor! Vi hade tre sorter: sojabönor, haricot verts och gula bönor som kokats al dente + blandats med lite pesto
  • lite ruccola
  • generöst med parmaskinka på toppen
  • pynta med rostade pinjenötter
  • ringla lite olivolja över

IMG_1032

Mer matiga mackor som passar till middagsmat

Dressad fänkål

Jag älskar verkligen fänkål och äter den lika gärna rå och tunt skivad med en dressing, som bakad i ugn. Den här varianten med en vinägrett har jag gjort många gånger, men när jag blev bjuden på den hos min vän Maria under semestern (som serverade egenfiskad och grillad öring till – vi snackar lyxmåltid!) förstod jag att jag hittills missat en mycket viktig ingrediens – honung! Ett par droppar honung tillsammans med saften av citron och olivolja blir himmelskt. Jag kan lätt äta upp ett helt fänkålshuvud på egen hand. Utan tillbehör. Fast jag använder oftast någon fiskrätt som alibi och delar i alla fall med mig lite grand.

Skiva/hyvla (jag använder osthyveln) ett fänkålshuvud tunt. Blanda en dressing bestående av saften av 1/2 citron, några droppar honung, lite olivolja och salt. Häll över fänkålen och tillsätt finhackad persilja. Låt stå minst 30 minuter före servering. Om det mot förmodan blir något över, smakar fänkålssalladen om möjligt ännu bättre dagen efter.

Jag har inga exakta mått på ingredienserna, men tipset är att vara försiktig med honungen och droppa i lite åt gången och smaka av efterhand. Honungen får inte bli för markant, men däremot balansera upp syran.

Matsedel, vecka 34

Förra veckans matplanering gjorde succé här hemma. Det var väldigt skönt att inte behöva fundera över middagsmat – allt var ju redan spikat! Bara att handla och laga, vilket i och för sig var fullt tillräckligt första jobbveckan efter semestern.

Den här veckan blir det fisk, korv, quorn och rårakor. Vår målsättning är att äta vegetariskt en gång i veckan och jag måste erkänna att det är lite klurigt att hitta på bra rätter. Jag har inte det rätta vegotänket utan fastnar ofta i att jag måste ha ”något” till grönsakerna, rotfrukterna eller bönorna. I det här fallet är alltså ”något” = kött, fisk eller fågel. Galet! Det tar kanske lite tid att ställa om hjärnan helt enkelt. På onsdag ska vi testa quorn för första gången. Det blir spännande! 

Matsedel, vecka 34

  • Måndag: Ugnsbakad lax, kokt potatis, vitvinssås och dressad fänkål. Såsen gör jag enligt det här receptet, men byter ut sherryn mot vitt vin. 
  • Tisdag: Korv stroganoff och ris.
  • Onsdag: Asiatisk wok med grönsaker och quorn. Serveras med nudlar. 
  • Torsdag: Potatissallad med senapsvinägrett, kapris, saltgurka och rökt lax. Receptet är signerat Tommy Myllymäki och finns här
  • Fredag: Rårakor med tillbehör. Förutom créme fraiche, rödlök och rom, har vi ofta färska räkor och en liten klick Skagenröra till rårakorna. Och i bästa fall ett glas champagne. Måtte det bli fredag snabbt! 

    Masons Yorkshire Gin

    Varje sommar är vi ett par dagar i Bedale i norra England. Här finns ett par traditionella pubar nere på torget men sedan förra sommaren så finns även ett litet belgiskt ölcafé nere vid ån. Så klart att vi var tvungen att kolla upp detta lite närmre.

    Medan vi satt där och botaniserade i det belgiska ölutbudet så kom det in en leverans med gin. Från ett destilleri ett par hundra meter bort. Att Masons Yorkshire Gin numera finns i byn har vi helt missat!

    Vi blev erbjudna att prova de olika ginsorterna och jag blev så otroligt imponerad av den första som är smaksatt med lavendel. Otippad smak kanske men har en perfekt balans till enbärssmaken. Deras andra gin som är smaksatt med Yorkshire Tea hade inte så karaktäristisk smak som jag kanske hade hoppats på. Möjligt att deras vanliga gin är något mildare än andra märken.

    Men denna lavendelgin var helt fantastisk! Både med eller utan tonic. Hade jag haft möjlighet att ta med mig hem så hade det vart värt 40 pund (!) som flaskan kostar. Produktionen hos Masons är liten och flaskorna numrerade. Och snygga som du ser nedan. Finns även att köpa i mindre flaskor.

    Destilleriet går att besöka dagtid i Bedale. Jag tänker att det är ett kul stopp för den som besöker olika bryggerier i Yorkshire på sin semester. Black Sheep-bryggeriet i Masham är ju tex bara 10 min bort. Just denna gin finns hos olika återförsäljare i Yorkshire (bland annat hos Lewis&Cooper) men jag tror inte den har hittat till London och tex flygplatsbutiker ännu. Det ska bli spännande att följa hur det går för Masons Yorkshire Gin framledes!

    IMG_0540