TBT – bästa middagsplocket (och ett oväntat rosétips!)
Det här kan vara den middagsrätt som vi kanske ätit flest gånger på en fredagkväll. Även återkommande när någon i familjen önskar middag på sin födelsedag. Det handlar om de barnsligt goda potatisplättarna som gör sig himla bra med matiga tillbehör. Receptet nedan är alldeles lagom till vår familj om vi adderar de obligatoriska tillbehören som är:
- tärnad rå salmalax
- smetana
- kokt rödbeta i små tärningar
- finriven färsk pepparrot
- lite hackad röd lök
- lite svart eller röd kaviar.
Sedan monterar alla sin egen favoritplätt. Herregud vad jag älskar det här middagsupplägget! Här serverades de med en grön ärtsoppa om du vill ha tips på en matchande förrätt.
Makens potatisplättar
- 250 gram kallt potatismos
- 75 gram vetemjöl
- 1 tesked bakpulver
- 2 stora ägg
- 1, 25 dl mjölk
- smör att steka med
- Lägg potatismoset i en större skål.
- Sila över vetemjölet och häll i bakpulvret.
- Blanda i ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet.
- Stek potatisplättarna med smör i en plättlagg.
När vi åt detta senast kom jag mig äntligen för att öppna en flaska mousserande rosé som har väntat alldeles för länge i vårt kylskåp. Ett recensionsex från nya zeeländska Gardo&Morris. Jag brukar knorra lite när det bjuds på rosé. Det är verkligen inte min grej. Men jag fick för mig att detta kanske kunde bli en vinnande kombo med maten ovan?
Ja! Så bra! Inte bara för att det passade fint med laxen etc utan för att det faktiskt ÄR ett rosé jag kan tänka mig att köpa hem att ha på kylning. Och det har nog aldrig hänt förut. Sedan får jag kanske skämmas för att jag inte har lämpliga glas för bubbel. Någon dag ska jag handla på mig ett par fina champagneglas. Men jag är ju sällan snabb när det gäller den här typen av livsviktiga beslut.
Lämna en kommentar