TBT – bästa rabarbertipsen

Nu är det snart dags. Vi har en blygsam rabarberodling i vår trädgård (Note to my self: köp fler plantor) och jag tror bestämt att det är den här helgen som blir lämpligast att skörda dem.

Frågan är bara vad vi ska göra med dem denna gång? Kanske är det de allra enklaste recepten som är de allra bästa. I arkivet finns en del fina rabarbertips som får bli veckans throwback thursday!

 

TBT – ett par svenska sommarpärlor

I veckans throwback thursday tänkte jag tömma arkivet på svenska sommarutflykter!

Svensk sommar för mig är väldigt mycket häng i parken som finns på krypavstånd och på stranden som är fem minuter bort. Fast i år har vi sagt att vi SKA bli lite bättre på att se nya delar av vårt avlånga land. Vi får se hur det blir med det. Här är ett par guldkorn från bloggarkivet på temat svenska sommarpärlor om man har barn i släptåg:

Astrid Lindgrens Värld. Tre gånger har vi vart här med tjejerna. Så himla fint! Underhållningsmässigt så har det blivit än bättre för varje år som vi har vart här. Jag bloggade lite om lunchmaten när vi var där 2014. När vi var där året efter så gick det inte att få bord på någon av deras lunchrestaurang pga evighetslånga köer. Tack och lov hittade vi till slut en korvkiosk. Köproblematiken är kanske ett tecken på att ingen picknickar där längre eftersom matställena är helt ok?

Furuvik. Ett blogginlägg om ett av våra besök finns här. En himla trevlig park med lagom-mycket-av-allt. I min glädjekalkyl så brukar jag räkna på att det går ungefär lika fort att blåköra med bil från västerort till Furuvik som att kämpa med kommunala förbindelser från västerort in till Skansen. Inte omöjligt att vi är där i sommar igen.

Jordgubbsplock hos Ulvagubben i Uppsala. Hit har vi återkommit tre somrar. Ett riktigt guldkorn som barnen längtar tillbaka till. Det är inte en riktigt sommar förrän vi ätit oss trötta på jordgubbar på uppländska slätten!

Hornuddens Trädgård. Perfekt utflyktsmål över dagen utanför Strängnäs. KRAV-märkt fika och skönt häng i deras trädgård. Inlägg om ett av våra besök hittar du här.

Da Aldo i Skanör. Äter man glass här så somnar man lycklig! Tror bestämt att jag håller på att sälja in en Skånehelg till maken…

Åttaåringen på Da Aldo – för sju år sedan!

Så ge mig er bästa tips på sommarsverige! B&Bs! Stränder! Familjehäng! Campingar! Guldkorn! Gärna lite ohippt!

Lasagne med grönkål och svamp

Här är hon. My precious. Åh vad jag älskar den här lasagnen!

Receptet är lite omarbetat efter en av mina favoritmatskribenter Hugh Fearnley-Whittingstall. Just hans vegobok är så himla BRA. Utan honom hade vi inte kommit på Porotos Granados. När vi var i England på sportlovet stod jag på Waterstones och klämde på hans senaste kokbok Love your leftovers. Jag ångrar att jag inte köpte den. Ni vet ju att jag flaggar ju gärna för taggen fest på rester. På nästa Englandstripp måste boken med hem!

Jag fick förresten ett litet städryck och petade lite i bloggkategorin för vegetariskt. Nu hittar du taggen vegomiddag i arkivet som blir lite mer renodlat för gröna middagstips.

Tillbaka till lasagnen. Vi har gjort den här ett par gånger nu. I min variant vill jag ha en smakrik ost. Hugh kör på senap och lagerblad men jag hoppade över det. I varianten nedan smälte jag ner lite överbliven tallegio och Brillat-Savarin. Receptet är omräknat till vår lilla Le Creuset-form som mäter  ca 26 x 17 cm.

Lasagne med grönkål och svamp

  • 5 dl bechamelsås
  • smakrik ost att riva ner i såsen – tex getost  eller taleggio
  • 200 gram färsk grönkål
  • ca 300 gram färska champinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  •  ett par nypor timjan
  • färska lasagneplattor (motsvarande tre lager till gratängformen)
  • olivolja att fräsa champinjoner med
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • en salladslök
  • riven ost att ha ovanpå
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka ihop bechamelsås. Smält ner lite ost.
  3. Skär bort mittenstjälken på grönkålen och strimla bladen fint. Lägg  strimlorna i en stor kastrull. Häll på kallt vatten så att det precis täcker. Salta. Koka upp och låt sjuda 2–3 minuter tills kålen precis är mjuk. Låt rinna av ordentligt och ställ åt sidan. Alternativt – fräs den mjuk i lite olja, men se till att överflödig olja silas bort efteråt.
  4. Fräs skivade champinjoner med finhackad vitlök i olivolja ett par minuter. Salta och peppra. Smaksätt med lite timjan.
  5. Blanda ca 1/3 av ostsåsen med grönkålen.
  6. Bred ut hälften av resterande ostsås i bottnen på en ugnsform.
  7. Lägg på ett första lager av lasagneplattor. Lägg på ett lager av grönkål.
  8. Lägg på ett andra lager av lasagneplattor och därefter champinjonerna.
  9. Avsluta med ett tredje lager lasagneplattor. Toppa med den ostsås som är kvar.
  10. Strö över finhackad salladslök och riven ost.
  11. In i ugnen i ca 25 minuter.

IMG_7457

Mer lasagne i matbloggsarkivet:

Säkert vårtecken i trädgården

Tänk att man hinner glömma bort efter en lång vinter hur himla SKÖNT det är att sitta på en avskavd trädgårdsstol med dubbla tröjor och sippa på ett iskallt sauvignon blanc. Helt klart ett säkert vårtecken hemma i vår trädgård.

I fredags grillade vi allt som gick att hitta i kylskåpet och fint nog hade vi detta vin på kylning. Sydafrikanska Running duck är prisvärt för 79:-. Ekologiskt. Etiskt märkt med Fair for Life. Det här är inget krångligt vin. Tänk smakpaletten med det gröna temat svartavinbärsblad-krusbär-lime. Fint till fisk. Eller som sagt före maten. (Och för övrigt inte alls till gorgonzolapizza som jag försökte mig på senare igår kväll när jag hittade den öppna flaskan i kylskåpet. Ha!)

IMG_7483

P.S. På tal om säkra vårtecken – har vi hunnit köpa hem Pimms? Så klart vi har!