Lasagne med grönkål och svamp
Här är hon. My precious. Åh vad jag älskar den här lasagnen!
Receptet är lite omarbetat efter en av mina favoritmatskribenter Hugh Fearnley-Whittingstall. Just hans vegobok är så himla BRA. Utan honom hade vi inte kommit på Porotos Granados. När vi var i England på sportlovet stod jag på Waterstones och klämde på hans senaste kokbok Love your leftovers. Jag ångrar att jag inte köpte den. Ni vet ju att jag flaggar ju gärna för taggen fest på rester. På nästa Englandstripp måste boken med hem!
Jag fick förresten ett litet städryck och petade lite i bloggkategorin för vegetariskt. Nu hittar du taggen vegomiddag i arkivet som blir lite mer renodlat för gröna middagstips.
Tillbaka till lasagnen. Vi har gjort den här ett par gånger nu. I min variant vill jag ha en smakrik ost. Hugh kör på senap och lagerblad men jag hoppade över det. I varianten nedan smälte jag ner lite överbliven tallegio och Brillat-Savarin. Receptet är omräknat till vår lilla Le Creuset-form som mäter ca 26 x 17 cm.
Lasagne med grönkål och svamp
- 5 dl bechamelsås
- smakrik ost att riva ner i såsen – tex getost eller taleggio
- 200 gram färsk grönkål
- ca 300 gram färska champinjoner
- 1 vitlöksklyfta
- ett par nypor timjan
- färska lasagneplattor (motsvarande tre lager till gratängformen)
- olivolja att fräsa champinjoner med
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- en salladslök
- riven ost att ha ovanpå
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka ihop bechamelsås. Smält ner lite ost.
- Skär bort mittenstjälken på grönkålen och strimla bladen fint. Lägg strimlorna i en stor kastrull. Häll på kallt vatten så att det precis täcker. Salta. Koka upp och låt sjuda 2–3 minuter tills kålen precis är mjuk. Låt rinna av ordentligt och ställ åt sidan. Alternativt – fräs den mjuk i lite olja, men se till att överflödig olja silas bort efteråt.
- Fräs skivade champinjoner med finhackad vitlök i olivolja ett par minuter. Salta och peppra. Smaksätt med lite timjan.
- Blanda ca 1/3 av ostsåsen med grönkålen.
- Bred ut hälften av resterande ostsås i bottnen på en ugnsform.
- Lägg på ett första lager av lasagneplattor. Lägg på ett lager av grönkål.
- Lägg på ett andra lager av lasagneplattor och därefter champinjonerna.
- Avsluta med ett tredje lager lasagneplattor. Toppa med den ostsås som är kvar.
- Strö över finhackad salladslök och riven ost.
- In i ugnen i ca 25 minuter.
Grönkålspesto » Tre tjejer i köket
[…] Lasagne med grönkål och svamp – supergod vegovariant! […]
Värmande soppa i novembermörkret » Tre tjejer i köket
[…] Två andra vegofavoriter på temat River cottage som jag har bloggat om är lasagne med grönkål och svamp och Porotos […]