Fänkål-och-äpple-slaw
Det fanns en tid då jag hade viss aversion för fänkål. Någon illasinnad rätt som serverades i början av min första graviditet gjorde att jag inte uppskattade anisdoftande grönsaksanrättningar. På ett par år.
Numer har jag inga hinder i världen för att äta fänkål. Jag älskar fänkål! Oavsett om den är strimlas rå, bräseras, ugnsbakas eller grillas. Som vegorätt, till fisken, köttet – jamen den funkar till allt! I sommar har vi hunnit göra det här tillbehöret till grillat ett par gånger. Serveras kall från kylskåpet. Helt klart min nya favorit!
fänkål-och-äpple-slaw
En receptskiss.
- två fänkål, tunt hyvlade i strimlor
- två gröna äpplen (Granny Smith) tunt skivade i smala strimlor
- lite lök, förslagsvis fint skivad salladslök, rödlök eller ramslök
- dressing – blanda ca 1/6 del majonnäs med 2/3 del gräddfil + ca 1/6 del av något fetare mejeriprodukt tex creme fraîche / smetana (alltså blygsamt med majo)
- flingsalt + svartpeppar
- lite lite citronsaft (obs inte för mycket)
- strax innan servering – rör ner lite färska salladsblad, gärna bladspenat eller ruccola
Fler rätter med fänkål från bloggarkivet:
- Dressad fänkål med honung och persilja
- Krämig fiskgryta med fänkål och kräftstjärtar
- Fänkålsrisotto med citron
- Fänkålssoppa med rökt lax
- Päron och fänkålssallad
- Fänkål med rökt lax och röd pesto
- Bräserad fänkål
- Potatis och fänkålssoppa
- Fänkålspasta med chili
- Tzatziki med fänkål och äpple
- Pasta med fänkål, oliver och kapris
- Citrondressad sallad med fänkål och rödbeta toppad med pepparrot och smetana
- Fiskgratäng med fänkål och champinjoner
Lämna en kommentar