Kale cups!

Det kom en massa snö. Som försvann. När jag städade i trädgården förra veckan upptäckte jag att vår svartkål hade börjat om på nytt med nya fina blad. I sista veckan av november. Alltså naturen hur imponerande är inte du! Kan varmt rekommendera varianten Nero Di Toscana som vi köpt på Zetas.

En morgon började vi med dessa kale cups. Flera recept nämner att de ångar bladen först. Men mina kålblad var så fina och färska att de inte behövdes.

Kale cups

  • Använd en muffinsplåt av teflon. Smörj formarna med lite olivolja.
  • Massera svartkålsblad med olivolja och klä in muffinsformen med bladen så att det blir en ”kopp”.
  • Häll i ett ägg. Häll över en matsked vispgräddeSalta och peppra.
  • Grädda som hastigast i 180 grader. Håll koll!
  • Tippa ur muffinsformen med en gaffel.
  • Serveraså varma med sriracha.

img_3235

Mer svartkål i matbloggsarkivet

Rugbyhelg igen!

Vi har varit i Twickenham igen för att kolla på rugbylandskamp (England-Fiji). Det är lite av vår familjegrej att komma iväg på ibland. Så värt. Hela familjen är övertaggad en vecka i förväg typ. En del av intresset ligger i att vår äldsta har spelat sin första säsong och hon avslutade säsongen med att vara med på SM. Grym tioåring vi har eller hur!

Denna gång bodde vi på en Travelodge. Det här en brittisk budgethotellkedja som jag rekommenderar om du vill bo billigt, ha ett praktiskt familjerum och gratis frukost till barnen. Just den här är på krypavstånd från Hounslow Central. Vi flög 20:45 från Arlanda och därför var det skönt att bara åka ett par stationer från Heathrow så att vi sen snabbt kunde tippa barnen i säng.

Dagen efter – först en lång sovmorgon med Saturday Kitchen på tv och två koppar te i sängen. Frukostbuffén här är liten och ok. Dock lite tålamodsprövande eftersom det var otroligt långsamt med påfyllning på frukosten. Sak samma egentligen för det finns så himla mycket ROLIG mat att prova senare vid arenan. Så undvik en stor frukost oavsett! Vi hämtade upp våra biljetter och promenerade sedan ner till hjärtat av Twickenham. Varannan trädgård (!) säljer mat och stämningen på gatorna är ju galet underbar.

img_3049

Klassisk hog roast är ju ett måste att prova i England om man gillar streetfood. Det här är en varm baguette fylld med grillat fläskkött, salvia, stuffing och äppelmos. Finns att köpa i vartannat hörn vid arenan. Härlig brittisk komfortmat!

img_3068

Vi hann som sagt med en ordentlig promenad innan matchen. Vi hamnade vid en pub nere vid Themsen. Det var en underbar höstdag och det stod gäster med pints långt utanför pubens servering. Alla väntade på rugbymatchen såklart. 
img_3087

Det är även gott om trevliga barer och foodtrucks inne på själva arenaområdet. Hann inte med champagnetrucken den här gången…

img_3092

Däremot missar jag inte en god pasty när jag är i England. Barnen delade på en ”vanlig” och maken och jag hann dela på en Raging Bull (biff/chili/tomat) från West Cornwall Pasty som var FANTASTISKT god. Döpt förresten efter en rugbylegend. Jamen ni fattar – att äta hotellfrukost en sådan här dag är ju verkligen sekundärt. Kom hungrig!

img_3099

Bra platser på matchen eller hur?

img_3187

Tyvärr inga bilder på lördagsmiddagen. Vi åt masala dosas på samma indiska restaruang som förra gången vi var här. Det är verkligen en av mina favoriträtter när vi äter indiskt. Vi somnade sedan ovaggade efter att ha ätit glass hemma på hotellrummet.

På söndagen promenerade vi runt i Richmond. Vi visualiserade att vi skulle äta på en trevlig gastropub innan vi skulle tillbaka till Heathrow. Dock hade vi inte bokat bord någonstans och ALLA pubar med bra rekommendationer var mer än fullbokade. Så boka söndagslunch i förväg är mitt tips om du är i Richmond.  Till slut (när vi precis givit upp, alla gick in i gnällväggen och övervägde att äta på flygplatsen istället) hittade vi en pub lite vid sidan av nere vid tågstationen. The Orange Tree. Helt ok. Barnvänligt. Vi fick vår efterlängtade Sunday Roast med yorkshire puddings. Dessutom hann vi köpa Yorkshire Tea på Tesco innan vi tog sikte på Heathrow igen. Den här helgen var helt klart ett skönt avbrott i novembertristessen!

Mer rugby i bloggarkivet:

TBT: recept till advent

Helt redo är vi inte för advent på söndag men jag har ju två dagar på mig att leta reda på pyntlådan. Jag har visst lovat pepparkaksbak i helgen och att en gran ska få komma in tidigt. Sen finns så klart en massa pinnade projekt på pinterest till inspiration så det ska nog bli en fin decembermånad framöver. Men mest längtar jag nog efter kylskåpskall julmust.

Vill du ha lite tips på adventsfika och matigt plock till glöggmingel? Här kommer lite förslag från bloggarkivet:

polkabräck till advent

Värmande soppa i novembermörkret

Numer är de vegetariska recepten i majoritet i bloggarkivet. Det är inte någon medveten bloggstrategi men samtidigt är det ju något som jag tycker är roligt att tipsa om. Gärna med barnfamiljsperspektivet.

Just därför tänkte jag berätta om den här soppan. Det här är en härlig och matig soppa som vår familj gillade! Barnen gillade den mustiga buljongen som säkert kan bli en bra grund till en annan soppa. Ringla över chilioljan vid servering. Våra barn fick dock som alternativ lite vanlig olivolja och finriven parmesan toppat ovanpå. Recept inspirerat av River Cottage. Ständig favorit i detta kök.

BÖN-OCH-PURJOLÖKSSOPPA med PASTA + chiliolja (4 port)

  • 3-4 normalstora purjolökar (använd den vita och ljusgröna delen)
  • 1 rödlök
  • 1 matsked olivolja och en klick smör att steka med
  • några kvistar färsk timjan
  • 1-2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 1,3 liter grönsaksbuljong
  • 2 burkar cannellinibönor
  • en näve färsk oregano
  • en näve färsk persilja
  • 2-3 portioner valfri pasta – lämplig till soppa
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

till chilioljan:

  • 4 röda chilis
  • ca 1,5 dl olivolja
  • en nypa färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  1. Förbered chilioljan eftersom den behöver koka en stund på spisen. Kärna ur chilifrukterna och strimla/hacka fint. Lägg i en mindre kastrull tillsammans med 1,5 dl olivolja, en nypa färsk timjan (endast bladen) och en hel vitlöksklyfta.
  2. Värm oljan varsamt och koka chilin mjuk i 15-20 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Förbered soppan! Preppa all lök! Halvera purjolök på längden, skölj och skär i tunna skivor. Strimla rödlök. Finhacka vitlök.
  4. Hetta upp lite olivolja med en liten klick smör på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt all lök, timjan (endast bladen finhackade) och ett par lagerblad. Fräs försiktigt under omrörning i ca 15 minuter tills löken är mjuk.
  5. Tillsätt grönsakbuljong, cannelinibönor, finklippt oregano och hälften av persiljan. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Öka värmen lite och sjud 15-20 min.
  6. Koka under tiden 2-3 portioner pasta.
  7. Ta bort lagerblad från soppan. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och de gröna kryddorna.
  8. Häll i pasta och toppa med färsk persilja.
  9. Ringla över chilioljan vid servering.

img_2705

PS! Två andra vegofavoriter på temat River cottage som jag har bloggat om är lasagne med grönkål och svamp och Porotos Granadas!

Vabbpasta

Eller är det en Bakispasta? Kanske en Innan-Maraton-Pasta? Typ Dagen-Efter-Förlossningen-Pasta?

Det här är en instagrambild från januari då delar av familjen blev bensvepta av ett ilsket magvirus. Och det här är receptet du tar till när hen äntligen är återuppstånden från en ilsken magsjuka och är JÄTTEHUNGRIG. Äter man upp det här kan man nog anses frisk igen och redo att gå tillbaka till förskolan. Eller så orkar man läsa 500 olästa jobbmail. Bokmärk alltså till nästa vabbvecka.

Vabbpasta

2 portioner

  • Koka 2 portioner pasta i en kastrull.
  • Häll av vattnet.
  • Häll i 2 dl mjölk och 2 stora ägg. Rör om snabbt tills det är en slät sås.
  • Rör ner 2 matskedar smör och rör ner 1,5 dl riven ost. Ja precis! Rör ordentligt.
  • Salta och peppra.
  • Hoppa över alla grönsaker. Ta det en annan dag. Ät!

IMG_5433