TBT: bästa sättet att återanvända äggvitor
Vi fick en massa äggvitor över i helgen efter att ha haft Biff Rydberg till middag. Maräng är lätt att fixa och vi återanvände det här receptet. SÅ himla gott i sin enkelhet. Vi skar ut små portionsbitar av marängen och pyntade med ananassorbet, vaniljglass, nougatsås och jordgubbsströssel.
Äsch nu ljuger jag. Den kära Nioåringen gjorde allt från början till slut. Den här gången provade vi (eller hon rättare sagt) att göra vispandet över kokande vattenbad. Måste man köra på vattenbad? Nej det tycker jag inte egentligen. Är barnen ensamma i köket så är det enklare om de hoppar över det momentet. Men full cred till henne för denna fina söndagsdessert!
Seg chokladmaräng
- Blanda 7 äggvitor med 4 dl strösocker och en nypa salt i en skål.
- Sätt skålen över ett kokande vattenbad på spisen.
- Vispa tills sockerkristallerna har smält. Om du har en termometer ska smeten bli cirka 65 grader.
- Ta bort bunken från vattenbadet. Fortsätt att vispa på hög hastighet ca 5 minuter. Bästa momentet är ju helt klart när barnen får prova att hålla skålen upp och ner.
- Rör ner 100 gram smält choklad av god kvalité i smeten. Låt smeten gärna bli randig så överarbeta inte vispandet.
- Gräddas i varmluftsugn. Ca 50 minuter i 150 grader.
Lämna en kommentar