Alla inlägg om Indien

Det blev många inlägg om vår resa till Indien här på bloggen. Jag har summerat alla inlägg nedan om du vill ha tips på  boenden och restauranger.

Reserutten? Vi flög med Finnair till Delhi via Helsingfors. Sedan flög vi vidare inrikes med IndiGo ner till Trivandrum. Varvade sedan med tåg alternativt taxi på vår resor upp efter västkusten och flög sedan till Delhi från Goa. En bra ”första-gångs-tripp” med barnen. Nu planerar vi nästa resa till Indien. Inte minst för att barnen tjatar om det. Men vi hade verkligen det så himla bra på den här semestern.

NEW DELHI: Holiday Inn, Marriott

KOVALAM: Curry Leaf, Lake and Beach 

VARKALA: Darjeeeling Café, Clafouti, Rajapark Beach Resort, Goods Own Kitchen

KOCHI: Dal Roti, Seagull, PJ Princess  

PALOLEM: The Art Cafe, Zest, Ro-co Pelton

COLVA: The Garden, Beleza By the Beach

Veckans bästa

Jag skulle precis släcka lampan när jag kom på att jag glömt min veckouppdatering. Så klart ett självpåtaget måste men jag ångrar mig imorgon bitti om jag inte skriver ett par rader nu.

Vad minns vi från den här veckan? Att maken fick cravings på surkål i onsdags och lagade Choucroute garnie. Om barnen åt? Ja faktiskt. Hopkoket med vitt vin gör det till en ganska syrlig rätt och ingen av dem tackar nej till korv och sidfläsk. Vi åt även en annan husman den här veckan som barnen gillar – isterband! Kanske har jag ätit fafel med pitabröd igen till lunch. Eventuellt att Subway räddade mig med en annan lunch. Veckans uppryckning imorgon är verkligen att få snurr på matlådorna igen.

Mellantjejen har tävlat i helgen och tagit personligt rekord i tre simgrenar. Hon fick önska middag igår och det blev inte helt oväntat det här. Och ikväll har vi haft en riktigt retromiddag med tjälknöl och potatisgratäng.

 Bokmärkt VEGO-inspiration till  lunchlådorna:

Mina tips på påskmat

Jag gillar verkligen påskmat. Vi har ofta en redig lunch på Långfredagen och sedan brukar det bli rester som räcker resten av helgen. BÄSTA sortens rester. Tänker gärna på färg när jag planerar påskmaten och letar recept med gula ingredienser plus att det gärna får finnas med krispigt gröna färger på bordet. Barnen förväntar sig att få leta efter påskägg i trädgården på Påskafton. Har in förresten provat Cadburys små chokladägg med karamell? Älskar dom!

Laxen är en avmina favoriter på påsklunchen. Hur gör ni? Ugnsbakad? Inkokt? Vi är lätt bekväma och kör oftast med gravad och rökt från affären. Det får även gärna finnas med salmalax på ett hörn. Mina bästa laxtips till påsklunchen?

Däremot har jag inte många säkra kort på skaldjur. Vi köper rökta räkor ibland och serverar med aioli och bröd. Gillar du kräftstjärtar så är den här röran med västerbottensost och kummin ett guldkorn. För övrigt är det nog jag som behöver tips på skaldjursrätter.

Hårdkokta ägg kan vara lite tråkigt att servera men jag gör gulorna lätt kladdiga som vanligt. Istället för att dela på dem på längden och orsaka en massa sörja, snittar jag ägget bara enkelt så att det öppnar upp sig. Sedan fyller jag på med kaviar och annat pynt. Kapa gärna lite på botten av ägget så står det stilla säkert på tallriken. Vill du inte pynta ägg så går potatis lika bra.

Om du inte vill ha med kokta ägg så har jag andra bra tips på äggtemat. Frittata med bladspenat och pinjenötter. Omelett med västerbottensost och potatis. Andra vegetariska tillbehör? Jag gillar den här smördegspajen med tomat och timjan. Ljummen squash med fetaost passar till lax. Baka citronbröd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visst är det lite härligt med någon form av gul tårta? Förra året gjorde mellanbarnet den här ljuvliga skapelsen med citron och pistage. Visst är den SNYGG?! Prova gärna den här mandeltårtan eller citronmarängpajen! Om du vill göra något enkelt – gör citronkladdkaka med bär eller en Ambrosiakaka. Köpt vaniljglass med hjortronsylt är fint det med. Det här receptet med vit chokladmousse med hjortronsylt från 2006 kanske jag borde damma av igen apropå  ”gula” rätter.

Och visst funkar ett glas BUBBEL till båda lax och desserter? I bloggarkivet finns tips om Tommasi Perla, Brochet  och Anna de Codorniu.  Lite mer festligt kanske med denna bubbliga rosé?

Gratinerade nachos

Återkommande hemma hos oss på helgerna är en rejäl nachosplåt. Om inte till middag kanske det blir efteråt som plock framför tvn. Lättfixat och älskat av alla.

Men alla rätter går ju att förfina och i fredags valde Tioåringen att varva största gratängformen med nachochips, kycklingfärs och riven ost. Fördelen med hennes variant med att lägga riven ost på tre lager nachos är att du lätt lyfter upp stora ”chunks” på tallriken att äta med händerna. Ett litet tripple-D-moment (om ni brukar kolla på Diners, Drive-Ins and Dives).

Barnens bästa nachoplåt

  • 600 gram kycklingfärs
  • färsk koriander
  • spiskummin, salt och peppar
  • lite vitlök
  • ca 250 gram nachos (1,5 påse)
  • riven ost
  • en halv röd lök
  • 1 stor paprika i små bitar
  • en burk urkärnade svarta oliver,  skivade
  • 2-3 avokados
  • en lime
  • gräddfil
  • tacosås på burk
  1. Stek kycklingfärs varsamt i en stekpanna med lite vitlök.
  2. Smaksätt färsen med massor av färsk koriander, spiskummin, salt och peppar.
  3. Ta fram en stor och djup ugnsform. Börja med att varva med nachochips och sedan färs, riven ost, oliver, jalapeños och paprika. Gör om två lager till. Avsluta med riven ost.
  4. Gratineras i ugnen i 200 grader, använd gärna grillfunktionen sista minutrarna.
  5. Preppa guacamole –  blanda avokado med lime, salt och peppar.
  6. Vid servering: toppa den varma gratängen med guacamole, gräddfil och tacosås.

Veckans bästa

Förra veckans inlägg gav mig lite ågren när jag insåg att vi hade ätit kött typ hela veckan. Vet inte vad jag ska skylla på mer än att vi var dränerade på energi och körde på autopiloten. Nu har jag plockat ner skämskudden och ätit vegetariskt till lunch hela veckan. Även barnen pratar om att de vill vara lunchvegetarianer. De är MYCKET inspirerade av en viss videobloggare som gärna pitchar för vegansk mat. Tydligen var sojabiffarna en hit i skolan häromdagen. Däremot var vegoalternativet dagen efter en ”brun sörja” och efter det meddelade barnen att de fortsättningsvis är flexitarianer i skolan. Det verkar vara lite högt och lågt kring skolans vegetariska alternativ. Men roligt att de är engagerade – för de ska påminna kocken om att göra sojabiffarna snart igen.

Den här salladen med pärlcouscous har hängt med flera kvällar. En kväll hade vi den tillsammans med lammkotletter och ajvar relish. En  annan kväll med fafafel. Personligen gillar jag den här couscousen mer än den vanliga. Lite mer tuggmotstånd och god ljummen.

På jobbet har jag lunchat med tomatsoppa. Typ den här som Helena har bloggat om. Och jag krypit över till den lokala korvmojjen och köpt falafel i pitabröd. Det är en av mina absoluta guilty pleasures när det gäller snabbmat. De absolut godaste resterna i lunchlådan den här veckan? Helt klart när maken rullade arancinis från söndagens saffransrisotto. Himmel vad gott!

Nu har vi gräsänkat i några dagar och barnen har haft varsin middag i köket att rigga. Det är inget fel på deras entusiasm när de får fria händer i  köket. Fredagens kock var Tioåringen som gjorde en uppdaterad tvist på det här. Igår fixade Sjuåringen en repris på det här. Ikväll äter vi Tolvåringens vegetariska lasagne.

Bokmärkt under veckan: