Sötpotatissoppa med röda linser och kokosmjölk
Eller ska vi kanske döpa inlägget till ”En Väldigt Brun Soppa”. Snygg är den ju inte. Men just så här ser den faktiskt ut. Det blir aldrig någon flashig matfotograf av mig som strösslar pynt över halva middagsbordet. Jag fotar maten med mobilen som den råkar se ut när vi ställer den på bordet.
Men vet du vad!
Det här är en av de godaste soppor jag har lagat på länge! ALLA fem i familjen tog om. Till och med maken som rynkar lite åt näsan åt sötpotatis. Ha! Vi serverade med en avokadomacka till. Och lyckligast var jag när jag hade den till lunch dagen efter. Recept hittade jag hos Jamie Oliver. Gört säger jag bara.
Sötpotatissoppa med röda linser och kokosmjölk
- 750 gram sötpotatis
- 2 röda lökar
- 0,5 matsked kumminfrön
- 2 teskedar torkade koriander
- lite olivolja att steka med
- 4 vitlöksklyftor
- 1 färsk röd chili
- en rejäl bunt färsk koriander (minst, gärna mer)
- 125 gram torkade röda linser
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 burk kokosmjölk
- saft från en lime
- salt och peppar
- Skala och tärna sötpotatis i små jämnstora kuber (2 x 2 cm).
- Skala och skiva rödlök i 2 cm tjocka skivor.
- Lägg sötpotatis och rödlök i en ugnsform. Strö över kumminfrön och torkad koriander. Salta och peppra. Ringla över lite olivolja och blanda om. Ugnsbaka i 180 grader. Det tar ca 40 minuter med min kassa gasugn.
- Under tiden: skala och hacka vitlök. Hacka chili och koriander fint.
- Använd en stor kastrull och fräs vitlök, chili och koriander mjuk med lite olivolja.
- Häll i de torkade linserna. Rör om en stund. Häll över grönsaksbuljong och kokosmjölk.
- Låt sjuda ca 20 minuter tills linserna har mjuknat.
- Häll ner den ugnsbakade sötpotatisen och rödlöken. Mixa soppan slät med stavmixer.
- Mixa ner mer färsk koriander om du vill. Smaka av med kryddor och lite limejuice.
Lämna en kommentar