Det här är helt klart min typ av ”snabbmat”. Soppan kokar på en kvart och sedan är det bara att pynta ovanpå. Morötter är en av de grönsaker som jag verkligen vill ha ekologiskt. En himla stor skillnad i smak jämfört med de besprutade. Skippa fetaosten om du vill ha laktosfritt/veganskt.
Morotssoppa med fetaost och belugalinser
Fräs en hackad röd lök och två vitlöksklyftor i en stor kastrull.
Slanta 1 kg morötter och låt fräsa en stund med löken.
Häll på en liter grönsaksbuljong och låt koka tills morötterna är kokta nog att mixas.
Mixa slätt med stavmixer.
Salta och peppra. Krydda med 1-2 tsk malen spiskummin, lite paprikapulver och chili flakes.
Toppa med smulad fetaost, kokta belugalinser och färsk bladpersilja.
Förutom att höstlovet är ett ypperligt bra läslov så är det ett bra tillfälle att låta barnen ta över middagsfixet. Hos oss lagar barnen middag regelbundet två gånger i veckan. Det behöver inte vara så himla krångligt. Soppa sköter sig typ själv med en stavmixer. Pasta kräver inte så mycket exakta mått. Igår gjorde de fyllde de pitabröd med lammfärs som var galet goda. Återkommer om receptet.
Här är några säkra kort som de brukar göra mitt i veckan:
Vår äldsta tjej väljer ofta att göra risotto och jag kan bara hålla med om att det är god mat med liten insats. Hon röstar ofta för en vegovariant med svamp. Förra veckan gjorde mellantjejen en annan variant med pancetta och gröna ärtor. Det här är min nya favorit.
Jag föll lite på målsnöret med förra veckans summering. Det tog en EVIGHET att köra hem från Yorkshire i går kväll. Vi sladdade hem runt elvatiden efter att ha panikhandlat till barnens lunchlåda på en bensinmack. Köerna norr om London försenade bilresan hem med ett par timmar. Idag är vi lätt hålögda av trötthet, första dagen efter höstlovet. Därav söndagsinlägget en dag senare.
Veckan i Yorkshire gick som vanligt i ett snabbt svisch. I tisdags råkade det vara min födelsedag och vi var i York hela dagen. Barnen shoppade allt möjligt och jag hann väl typ unna mig en kopp kaffe under deras galopperande shoppingräd. Haha! Vi lunchade på Las Iguanas som är en vanlig restaurangkedja i England på temat svennifierat latinoamerikanskt. Superbra service och noggranna kunskaper om hantering kring glutenfritt. Bra! Barnen åt olika varianter av nachos och jag åt någon slags argentisk kyckling med all sorts kryddor. Ganska rustikt serverat allting och med mycket smak. Barnen vill helt klart hit igen. Bra hak för snabbmat med en meny som passar många.
VAD VI HAR ÄTIT DENNA VECKA:
Måndag: Ständigt återkommande: tortillas med flankstek, stekt paprika och lök, riven ost, guacamole, jalapenos, pico de gallo, gräddfil och sriracha.
Tisdag: Svärfars laxpasta med broccoli. Chokladtårta till efterrätt.
Onsdag: Risotto med pancetta och gröna ärtor.
Torsdag: Bakad potatis med all sorts tillbehör.
Fredag: Hämtade indiskt.
Lördag: en familjefavorit – ”Chili and chips”. Typ så här.
Söndag: Uppsamlingsheat med rester: chili con carne, ris, stekta grönsaker och pitabröd. Och någon överbliven currylåda.
SÅ himla gott det här är! Enkelt fixat och med mycket smak. Recept är lånat från Waitrose (min nya guldgruva för bra vardagsrecept) men jag har räknat om lite på mängderna. Deras recept är till exempel beräknat för två – meh! För det första vet vi ju att man ALLTID vill ha en dubbel portion av risotto. Speciellt om man inte har något tillbehör som kött till. Jag gillar risotto som ensamrätt. För det andra vill man helst ha rester över så att man kan göra arancinis dagen efter.
Alltså jag är nog inte smart nog att räkna ut hur mycket avorioris som behövs i ett normalt recept.
PS! Bestäm du hur mycket vätska du vill ska koka in i riset. Jag tar oftast något mindre än vad som står på paketet för att få en något al dente kärna på riset. Överkokt risotto är inte min grej.
riven ost – parmesan, västerbottensost eller lagrad cheddar
ett par nävar färsk bladpersilja till servering.
Tärna en butternutsquash i 1 cm stora kuber. Lägg på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och baka mjuka i ugnen. Det tar ungefär lika länge som att koka risotto.
Under tiden: finhacka vitlök och fräs med lite olja i en stor kastrull tillsammans med en påse saffran och ett par matskedar tomatpuré.
Förbered risotto på vanligt vis. Häll ner avorioriset i kastrullen och låta fräsa en stund. Låt koka ihop med lite vitt vin och rör sedan ner lite grönsaksbuljong allt eftersom. Addera eventuell med tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
När risotton är klar – rör ner de varma pumpatärningarna och lite riven ost.
Pynta med färsk finklippt persilja och än mer riven ost.
Igår var vi större delen av dagen vid slottet i Dover. Vi behöver ju nöta lite på vårt årskort från English Heritage och det här var ett bra tillfälle. Otroligt sevärt och jag rekommenderar verkligen att ta del av de guidade visningarna som är i tunnlarna under slottet. Till exempel för att se sjukhuset som användes under andra världskriget. Blev också lite avis när vi såg alla bilar som körde på färjan mot Calais en dag som denna. Blå himmel och tjugo grader är ju som gjort för en roadtrip till Frankrike.
Vårt höstlov – som precis har börjat – blir istället hos svärfar. Fint det också. Idag har vi tagit tåget till Yorkshire. En nätt tripp på fem timmar med tre byten. Vi hann hoppa av vid London Victoria och köpa på oss lunch från Leon och nu ligger vi i tv-soffan och kollar på Come Dine with me. Bra söndag!
Vad vi har ätit?
Måndag: Potatis-och-purjolökssoppa + toast med ost och skinka.
Tisdag: Saffransrisotto med butternutsquash.
Onsdag: Fish&chips, tartarsås och gröna ärtor.
Torsdag: Söndagens rådjurstek återuppstod med gräddsås och ugnsrostad potatis. Kokta haricot verts och broccoli.
Fredag: Hämtade indiskt. Citronsorbet och hallonsorbet till efterrätt.
Lördag: Grillade lammkotletter, korv, paprika och portobellosvamp med blåmögelost. Plus sallad och lite olika röror. Barnens favorit just nu är kycklingkorven från Heck med mozzarella.
Söndag: Middag hos barnens kusiner: panerad kyckling, coleslaw, bönsallad, oliver och klyftpotatis. Typ Budapeststubbe till efterrätt.