Blomkålsgratäng

Vår grönsaksleverantör är generös med blomkål just nu. Vi får mer imorgondagens leverans. Vad lagar ni med blomkål? Jag är rätt förtjust i den infantila varianten med grädde och ost. Som i den här gratängen som vi hade till lammkotletter förra veckan.

Blomkålsgratäng

Inte den största gratängformen. Typ den mellanstora.

  • ett stort blomkålshuvud
  • en mindre purjolök
  • lite vitlök
  • 2-3 matskedar smör
  • 2 msk (glutenfritt) vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
  • chili flakes
  • valfri ost – kolla vad du har hemma – blåmögelost, getost, cheddar, västerbottenost…
  1. Skär blomkål i mindre bitar. Skiva purjolök tunt. Hacka vitlök. Varva allt i en mellanstor gratäng form.
  2. Förbered såsen i en kastrull. Smält smöret, rör ner lite mjöl, vispa ner mjölk och grädde. Salta och eppra. Smält ner lite  av den ost du gillar. Hur mycket bestämmer du.
  3. Häll ostsås över grönsakerna. Riv över lite ost. Strö över chili flakes.
  4. Gratineras i ugnen i 200 grader tills gratängen har fått fin färg, blivit krämig och har genomkokt blomkål.

Om  lammkotletterna – jag grillade dem direkt i ugnen med rosmarin och vitlök. Skönt att slippa stekos när man kan.

6 kommentarer

  1. Johanna

    Håller med ang. blomkålen, även om jag för all del är rätt förtjust i det på alla möjliga sätt…rå, riven stekt i olja, grillad, picklad, mosad…
    Men det här måste ju vara bästa receptraden någonsin… <3 "Smält ner lite av den ost du gillar. Hur mycket bestämmer du."

    1. Elin

      Eller hur! Hela grejen med ost är ju att ta ifrån knäna 🤭

  2. boel gehlin

    jag gör gärna blomkålsbollar. blanda med kikärtsmjöl, ägg, salt, lite bakpulver.
    riven ingefära, ngt chili, mortlade ajwanfrö om du har, annars torkade timjan, och rostad, mortlad spiskummin. gör små bollar, fritera ljusbruna. ät med en god chutney eller en kryddig tomatsås.

    1. Elin

      Det där låter som ngt mina barn skulle gilla… tar gärna ett mer exakt recept 🤩

  3. Charlotta

    Blomkål har jag älskat sedan jag var liten. Då åt vi den alltid stuvad och det älskar jag fortfarande, men ett guilty pleasure jag har just nu är att dippa rå blomkål i en riktigt fet, amerikansk blue cheese dressing. Hehe.

    1. Elin

      Hear! Kan doppa nästan allt i blue cheese dipp 😜

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.