Quornfärssås
Har ni provat att göra ”bolognese” på quornfärs? Häromkvällen gjorde jag en kastrull parallellt med det vanliga köttfärssåskoket eftersom äldsta barnet inte äter kött. Gillar att vi äter ungefär samma sak till middag oavsett om det görs undantag med gluten, laktos och kött. Med små enkla genvägar brukar det gå ganska bra. Här tänkte jag att det var enklast att göra såserna ganska lika smakmässigt för att spara tid. Hackade upp grönsaker till båda hopkoken samtidigt och hade ungefär samma kryddning i båda med liten variation. Jag tycker den blev rätt bra och den blev uppskattad.
Tips 1: Låt inte quornfärssås puttra lika länge som vanlig köttfärssås. När quornfärs är genomstekt är den som klar.
Tips 2: Handen på hjärtat smakar quorn himla neutralt. Ta i från knäna med kryddningen. Jag brukar säga nej till svamp i vanlig köttfärssås men här tillsammans med quornfärs tycker jag att den passar in betydligt bättre. Samma sak med sojasås. Den vill jag INTE ha i köttfärssåsen, smular hellre ner en extra buljongtärning där för fylligare smak.
Quornfärssås
Kanske fyra portioner.
- en liten lök
- 1 stjälk selleri
- 1 stor morot
- lite vitlök
- lite olja att fräsa grönsaker med
- 300 gram quornfärs
- 100 gram färska champinjoner
- ett par stänk sojasås
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl vatten
- en tärning grönsaksbuljong
- två lagerblad
- torkade kryddor: oregano, timjan och basilika. Salt och peppar.
- om du vill: klipp över lite persilja vid servering
- Tärna upp all lök, selleri och morot. Stek mjuk med lite neutral olja i en större kastrull.
- Skiva svamp.
- Häll ner svamp och quornfärs i kastrullen. Fräs ett par minuter utan att brännas vid.
- Stänk över lite sojasås.
- Häll över krossade tomater, 1 dl vatten och smula över en grönsakstärning.
- Krydda med torkad oregano, timjan och basilika. Salta och peppra. Släng gärna i två lagerblad.
- Låt koka ihop en stund. Salta och peppra.
- Om du vill – klipp över lite persilja vid servering.
Lämna en kommentar