Fiskgryta med sötpotatis, fänkål och apelsin
Ha! Har lagat ett nytt fiskrecept som fick fem tummar upp här hemma. Hittade receptet hos BBC Good Food och räknade väl egentligen bara om mängderna så att det skulle räcka till lunch dagen efter. En bonus är att det här är enkelt fixat och innebär minimalt med disk. Allt åker i grytan allt eftersom.
Fiskgryta med sötpotatis, fänkål och apelsin
Kanske 6 portioner.
- en purjolök
- en gul lök
- ett par vitlöksklyftor
- en normalstor fänkål
- lite neutral olja att steka med
- kryddor: torkad koriander, spiskummin, chili flakes, kanel
- salt och peppar
- ca 500 gram sötpotatis
- 600 gram torsk (kolla vad du har hemma, lax och kolja funkar lika fint)
- en burk kikärtor
- 2-3 paprikor beroende på storlek
- 3 burkar krossade tomater
- 1-2 apelsiner beroende på storlek (använd både juice och rasp)
- en stor tufs färsk persilja
- matlagningsyoghurt eller liknande att toppa med
- Ta fram största kastrullen om du inte tänker revidera antalet portioner.
- Förbered alla grönsaker: Skiva och hacka all lök. Skiva fänkål tunt. Tärna all paprika. Skala och tärna sötpotatis.
- Fräs all lök mjuk med lite neutral olja i kastrullen. Rör ner den strimlade fänkålen.
- I med kryddor! Börja med 3 tsk torkad koriander, 3 tsk spiskummin, 1 tsk chili flakes och 1 tsk kanel.
- Häll på tre burkar krossade tomater, tärnad sötpotatis och paprika. Plus avsköljda kikärtor.
- Pressa juice från apelsin och häll i. Spar zestat rasp att ha till servering. Pytsa på ca 4 dl vatten så att det täcker alla grönsaker. Låt puttra drygt en kvart tills sötpotatis är genomkokt och klar.
- Smaka av med kryddorna ovan. Salta och peppra.
- Skär fiskfiléer i större bitar, rör ner varsamt i grytan. Låt puttra 4-5 minuter till fisken är genomkokt.
- Strössla över apelsinraspet.
- Vid servering – toppa med finklippt färsk persilja och en klick matlagningsyoghurt.
Lämna en kommentar