Sötpotatisgratäng med jordnötssmör
Det här är verkligen ett mäktigt tillbehör. Typ high-carb-high-fat. Men så GOD i sin enkelhet om man håller sig till en rimlig portion och ett par andra lättare tillbehör till. Hemma hos oss har den hängt med till och från sedan vi snubblade över Hugh Fearnley-Whittingstalls vegetariska kokbok för en himla massa år sedan. Mitt bästa tips: ta i ordentligt med chili och vitlök!
Det här en gratäng som passar till grillat. Eller om man bara vill variera sig från vanlig potatisgratäng. Åh tänk ribs till! Vegorätter som passar fint till är majsfritters med jalapenos, quornbiffar med frön och vegobiffar med halloumi. Sedan gärna någon grönt med syrlig dressing till. Jag hade citrondressade gröna bönor till förutom ugnsbakad kyckling.
Sötpotatisgratäng med jordnötssmör
En normalstor gratängform.
- 1 kilo sötpotatis
- lite neutral olja (se instruktioner nedan)
- 1 hackad röd färsk chili (eller ett par stänk chiliflakes)
- 3 vitlöksklyftor (minst)
- 3 dl valfri grädde (jag har single cream eller matlagningsgrädde)
- 200 gram osötat jordnötssmör (gärna crunch-varianten)
- saft och rasp från 1 lime
- salt och svartpeppar
- Skala sötpotatis och skiva så tunt du kan. Blandas med hackad vitlök och chili i en större skål. Häll över 1 matsked olivolja och all grädde. Krydda ordentligt med salt och peppar.
- Blanda jordnötssmör med limeskal, limesaft och en matsked neutral olja till en bredbar smet i en andra skål.
- Lägg hälften av all sötpotatis i en ugnsform. Häll inte med grädden här! Bred ut jordnötsröran så jämnt det går. Täck med ett andra lager sötpotatis. Häll över all grädde från skålen.
- Gräddas i 190 grader. De första 20 minuterna med övertäckt aluminiumfolie. Tag sedan av folie och grädda ytterligare 30 minuter tills gratängen är genomkokt. Tryck till lite så att sötpotatis täcks av den bubblande grädde, det är precis så att den räcker. Använd gärna grillfunktionen de sista minutrarna för fin färg. Serveras varm.
Lämna en kommentar