Lökpaj med ansjovis och västerbottensost
Jag blev nerröstad av barnen när jag föreslog Janssons frestelse till årets påskmiddag. Tänkte om. Gjorde denna paj. Och så föll den visst fler än mig i smaken. Ha! Även god dagen efter. Så ett bra tips till dig som gillar att förbereda saker i god tid. Tänker att det här pajskalet med quinoa kan passa om man vill göra ett matigare pajskal.
Lökpaj med ansjovis och västerbottensost
Till en normalstor pajform.
PAJDEG
- 100 gram smör
- 3 dl (glutenfritt) vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 5 matskedar vatten
FYLLNING:
- 6 normalstora lökar (3 gula + 3 röda)
- smör att steka lök med
- 8 ansjovisfiléer
- 1,5 dl riven lagrad västerbottensost (eller annan lagrad ost)
- 1 stort ägg
- 1,5 dl valfri grädde (jag hade single cream, gissar att det är matlagningsgrädde)
- 0,5 tsk salt
- ett par salladslökar
- en liten knippa gräslök
Förbered pajdeg: Tärna smör och blanda med mjöl i en skål. Tillsätt vatten och salt. Blanda snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga gärna kanterna med en gaffel. Låt stå i 30 minuter i kylskåpet.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
- Förbered pajfyllning: Skala, dela och skiva all lök tunt. Fräs mjuk med lite smör i en panna på medelvärme i fem minuter.
- Lägg all stekt lök i det förgräddade pajskalet.
- Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och ovanpå. Riv all ost och strö om.
- Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör ner en nypa salt. Häll äggblandning över fyllningen. Strössla över lite skivad salladslök.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
- Klipp över lite gräslök innan servering.
Lämna en kommentar