Röd curry med vitlöksräkor
Äldsta barnet lagade detta via receptskiss från – ta da – Jennie Walldén. Vad vore detta kök utan hennes guldtips på god middagsmat. Det här är ett bra snabbt vardagsrecept att lägga på minnet. Glutenfritt såklart.
Röd curry med vitlöksräkor
4 portioner.
”CURRY” -dvs allt det såsiga:
- 1 stor gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 5 cm färsk ingefära
- neutral olja att steka med
- 2 msk röd currypasta
- 2 citrongräs
- 1 kruka färsk koriander (både stälkar och blad)
- 1 burk kokosmjölk
- 1 dl vatten
- 2 msk fisksås
- 0,5 msk strösocker
- 3 limeblad
- 0,5-1 limefrukt
- 150 gram pak choi
”RÄKORNA”:
- 3 klyftor vitlök
- neutral olja att steka med
- ett par stänk med chiliflakes
- 500 gram skalade räkor
- 0,5 limefrukt
- 4 portioner nykokt jasminris
- Förbered ris så att det är klart till servering.
- Förbered currysås: Finhacka gul lök. Riv vitlök och ingefära. Fräs all lök med lite het olja i en större wok under en minut.
- Tillsätt currypasta och låt fräsa någon minut.
- Skala citrongräs vid behov och banka på stjälkarna (för att frigöra smak).Hacka upp alla korianderstjälkar – spara bladen till servering.
- Häll ner kokosmjölk, vatten, citrongrässtjälkar, fisksås, socker, kaffirlimeblad och korianderstjälkar i woken. Låt koka i 10 minuter.
- Plocka bort citrongräset. Smaka av med fisksås, limesaft och socker.
- Dela pak choi i halvstora bitar och häll ner i curryn: Låt puttra en stund på medelvärme.
- Förbered räkorna: skiva vitlök. Hetta upp en stekpanna. Häll i olja, vitlök och chiliflakes. Låt fräsa i tio sekunder och tillsätt sedan räkorna. Låt fräsa ett par minuter. Pressa över limesaft och ta av wok från plattan.
- Servera! Toppa det nykokta riset med currysås, lägg vitlöksräkorna ovanpå och klipp över korianderblad.
Lämna en kommentar