Pavlova med blandad frukt och bär

Årets midsommartårta. Den gillade vi mycket!

Pavlova med blandad frukt och bär

En monteringsskiss.

  • Valfri marängbotten. Den här varianten var med 4 äggvitor, 225 gram socker och lite vitvinsvinäger. Kör på ett recept du gillar!
  • Vispa 3 dl grädde. Vispa ner 2 dl lätt creme fraiche. I med 1-2 teskedar florsocker. Låt stå kallt innan montering
  • Toppa med skivade nektariner, aprikoser, jordgubbar och bigaråer. Toppa även med zest från en tvättad apelsin. Klipp över lite jordubbsmynta.

veckan som gick

 

Bästa svampmackan.
Testat pilgrimsmusslorna hos Tunnlandet.

Måndag: Första veckan på Sommarlovet och all middagsplanering har redan har havererat!  En kvar i Spanien. En var på Texas Long horn. En jobbade. Jag åt söndagens fisksoppa.  Barnet som var hemma gjorde pasta på salciccia, stracciatella och tomatsås. Alla vinnare tänker jag?

Tisdag: En hade kompismiddag i växthuset. En fortfarande i Spanien. Övriga pep i väg till Bistron. Jag åt sommarens sista svamptoast, eftersom menyn byts ut nu.

Onsdag: Chicken BLT. Plus lite chips. Så gott. Ska skriva ner en monteringsskiss vid tillfälle.

Torsdag: Tre sorters korv på grillen. Potatissallad. Vanlig sallad.

Fredag: Tre varianter på grillat kött, (glutenfritt) majsbröd, pit beans, majskolvar med lime och parmesan + mac and cheese. Plus en gigantisk pavlova.

Lördag: Ett barn jobbade. Vi andra åt gårdagens kött i burgarbröd med coleslaw.

Söndag: Fisksoppa. Ny söndagsgrej? Varianten med kokosmjölk och chili, lite svennifierad thai?

 

Smörstekta gnocchis med sparris och burrata

Snabb middagsmat igen på några halvfabrikat jag gillar. Det finns till exempel mini-gnocchis från Da Carla som jag tycker om som genväg. De är dessutom glutenfria. Lika rara är de där små minivarianterna på burratas som finns i mataffären. Märke? Minns inte. Här glömde vi bort att lägga på dem när maten kom på bordet. På grund av överhettade hjärnor. Men mitt i middagen kom dem fram. Tur att det inte är någon prestige att fota mat här.

Smörstekta gnocchis med sparris och burrata

3 portioner. På ett ungefär.

  • Koka ett paket (glutenfria) gnocchis i lättsaltat vatten.
  • Stek upp färska salviablad med lite smör i en stekpanna.Häll över nykokt gnocchis och knäck över en knippe färsk grön sparris. Strö över lite flingsalt och drar över lite svartpeppar.
  • Upp med allt på tallrikar. Servera med med fint riven parmesan (på påse funkar alldeles utmärkt) och hackade hasselnötter. Plus ett par färska salviablad. Och burrata!

Veckan som gick

Skolavslutningslunch hos Astrids vid Ängbyplan.
Perfekta skottska ägg på the Old Brewer, vid Odenplan.

Måndag: Vego, en pasta med kronärtskocka, citron och grädde.

Tisdag: Mer vego, gnocchis med smörstekt salvia, sparris, hasselnötter och burrata.

Onsdag: Våfflade potatisbullar med rökt lax mm.

Torsdag: Mera avslutningar! En slutade nian och en slutade sexan. Två andra var i Spanien. Firade med hämtmat från Bun Meat Bun. Som tyvärr var rätt trist.

Fredag: Lite manfall här också. Vi som var hemma hämtade hem indiskt från Nawabis Kitchen.

Lördag: Jag åt tidig middag på the Old Brewer innan konsert. En åt på jobbet. En fortfarande i Spanien. Övriga två maxade pinsas.

Söndag: Och här på upploppet kom veckans soppa in. Med fisk, skaldjur, tomater, saffran och chorizosmulor. Plus vitlöksbröd.

Våfflade potatisbullar med lax och parmesankräm

Det här går fort. Och smidig genväg för middag om man inte har tillgång till spis. Lånade receptet rakt upp och ner från recept.se. Tänker att dessa tillbehör passar fint om man vill. Eller dessa. Snabb sommarmat oavsett.

Våfflade potatisbullar med lax och parmesankräm

En monteringsskiss.

  • Tina köpta (glutenfria) potatisbullar en kvart i rumstemperatur.
  • Förbered en röra med 2 dl creme fraiche, ett par matskedar fint riven parmesan, en hackad vitlök + salt och peppar (förvaras kallt om den görs i förväg).
  • Grädda potatisbullarna med smör tills de blir frasiga.
  • Toppas med röran, rökt lax och finklippt gräslök.