London: lunch på Ugly Dumpling

Det blev lite antiklimax kring detta besök. Dumplings är en rätt som otroligt sällan går att hitta glutenfritt. Tipsa gärna om ni hittar. Har googlat efter restauranger många gånger när vi vart på semester utan framgång.

Vi tog en sen lunch på Ugly Dumpling vid Carnaby Street. Finns även en i Fitzrovia. De gör dels klassiska dumplings och dels mer udda varianter med  smaker som “ostburgare” och “curry paneer”. Nej alltså jag vet inte. Men. Ja det finns. Hursomhelst går det att beställa det mesta på menyn med eller utan gluten.

Vi provade ett par mer “vanliga” smaksättningar. Goda. Problemet är nog framför allt att de är lite väl dyra i förhållande till vad man faktiskt får på tallriken. Växelkursen är millimeternära 14:- varför en (!) glutenfri dumpling kostar 37:-. Vågar inte riktigt räkna på kilopriset. Orkar inte kommentera att dagliga lunch-deals gäller enbart gluten-dumplings. Eller ja nu gjorde jag visst det.

London: tillbaka till Honest Burgers

Har precis haft några dagar i London med mellanbarnet. Numer 16 år. Har bott fint. Promenerat massor. Och ätit massor av god mat.

Första kvällen åt vi på Honest Burgers. Det är verkligen en favorit vi gärna återvänder till och vi åt otroligt goda burgare även denna gång. Det är sällan jag äter burgare ute, skyller på att maken gör så goda burgare och hatar att äta något som inte är minst lika bra on jag äter ute.

Honest burgers är dock alltid bra tycker jag och en kul detalj på menyn är att varje restaurang i kedjan har en egen signaturburgare. Den här kvällen promenerade vi upp till Baker Street och de gör en otroligt god med lokal ost, pancetta, karamelliserad lök och vitlöksmajo. Är även förtjust i att pommes alltid serveras med rosmarin.

En till bra sak. De är så himla bra på glutenfritt. Det finns inget gluten i fritöserna eller i någon panering. Så har man celiaki är det fritt fram att äta av till exempel deras frasiga friterade lökringar. Eller som nedan, deras friterade kycklingvingar. Typ mycket sällan man springer på. Så rekommenderar alltid Honest Burger om man har  celiaki och vill äta goda burgare i ffa London. Vi har även vart på den i Brighton.

Ingen överdrift att vi var mätta efter den här middagen. Sen tog vi en omväg hem via Waitrose för att köpa efterrätter till tvn på hotellrummet. Det är också ett återkommande favoritupplägg när vi är i London.

 

Veckan som gick

Saltburn.

Måndag: En var på jobbet. Vi andra åt ceasarsallad.

tisdag: Splittrad trupp igen. En jobbade. En i radioskugga i East Sussex. En åt rester. Jag och mellanbarnet åt på Honest Burger vid Baker Street.  Hej igen London!

Onsdag: middag på Wagamama vid Kensington.

torsdag: middag på Sticks n sushi vid Covent Garden.

Fredag: middag på Dishoom vid Kings Cross innan kvällståget norrut.

Lördag: Alla önskade fritt från M&S Simple Food. Lasagne för min del.

Söndag: Sunday roast hemma hos svärfar.

 

Veckan som gick

Frukostmöte med Croissantklubben. På Systrarna Anderssons.
Nytt projekt – svarta vinbärsremmar.
Livets bästa ost.

Måndag: Caesarsallad.

Tisdag: små färsbiffar – typ som dessa. Pitabröd. Tärnad salladsost. Fefferonis. Ajvar. Hummus.

Onsdag: 2 jobbade. Övriga åt färsk ravioli med tomatsås och parmesan.

Torsdag: Fisksoppa. Varianten med potatis och dill.  Vitlöksbröd.

Fredag: tacos. Vi har fortfarande så himla mycket majstortillas sedan studentmottagningen. Skivad biff. Pico de Gallo. Tomatillosås. Smulad salladsost.

Lördag: bortbjuden på middag – åt ungerskt. Fantastiskt gott. Plus tiramisu.

Söndag: grillad fläskkarré och vietnamesisk nudelsallad.

Thai-tacos: larb med tillbehör

Det här lagar yngsta barnet ibland när hon fixar middag. Larb är som en uppstekt färs med thaikryddor, som serveras direkt på krisiga salladsblad tillsammans med jasminris. Vi toppar med färsk koriander och mynta, skivad salladslök, jordnötter och sriracha. Recepet är på 600 gram men vi räknar om och gör på ett kilo. På grund av bästa sortens rester.

Larb.

    • 600 gram kycklingfärs
    • 4 matskedar okokt jasminris
    • 2-3 vitlöksklyftor
    • 4 msk (glutenfri) fisksås
    • 2 tsk socker, gärna brunt
    • 1 röd chili
    • 2 lime (rasp och juice)
    • 2-3 schalottenlökar, beroende på storlek
    • 4 salladslökar
    • en rejäl tufs  färsk koriander
    • blad från en kruka  färsk mynta

Till servering:

  • kokt jasminris
  • krispiga blad från isbergsallad, handflatestora
  • färsk koriander
  • skivad salladslök
  • osaltade jordnötter
  • sriracha
  1. Rosta 4 matskedar okokt jasminris i en torr stekpanna på medelvärme till riset får färg. Mortlas till ett grovt pulver.
  2. Hacka vitlök. Stek kycklingfärs och vitlök varsamt i en stekpanna.
  3. Ta stekpannan från plattan och rör ner fisksås, socker, fint hackad chili, limesaft och limeskal.
  4. Skiva schalottenlök fint och rör ner med det rostade riset.
  5. Rör ner efter egen preferens – skivad salladslök, fint klippt koriander och mynta.
  6. Servera kycklingen med ris på handflatestora blad från isbergssallad. Toppa med jordnötter, koriander, mynta och limeklyftor.