Ost-och-Oreganobröd

Ost-och-Oreganobrödet som jag bakade förra veckan till saffranspastan är enkelt och passar bra när man har en liten bit ost med stark karaktär över i kylskåpet. I detta fall blev det med Västerbottensost.

Ost-och-Oreganobröd

  • 50 gram jäst
  • 3,5 dl vatten (värmt till ca 37 grader)
  • 1 tsk olivolja
  • 1 mrk salt
  • 1 tsk socker
  • 10-11 dl mjöl
  • 1 dl riven stark ost, tex Västerbottensost
  • 1 tsk oregano
  • lite flingsalt
  1. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Rör om.
  2. Blanda i alla ingredienser förutom ost och oregano. Knåda ihop till en deg och dela därefter degen i två delar.
  3. Kavla ut respektive deg till en rund kaka; strö en sträng av ost och oregano på respektive kaka. Rulla ihop degen till en lång orm och forma brödet genom att slå en knut av det.
  4. Lägg de två degknutarna på en plåt med bakpapper och låt det jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
  5. Strö över lite flingsalt på bröden och grädda dem i ca 30 minuter i 200 grader.

4 kommentarer

  1. Lisa

    Hjälp! Blir det inte jättesalt? Vädigt fin form på det. Hmmm, blir baksugen!

  2. Elin

    Lisa, jag är ju lite chicken när det gäller att baka bröd och följer fortfarande recept slaviskt, därför var det här receptet kopierat rakt av från en bakbok. Och ja, brödet blir lite salt, vilket jag iofs gillar, och tillsammans med ost och ogregano så blir det det ett ganska ”tufft” matbröd som man kan servera till tex pasta utan att ha en massa pålägg till.

    Sedan det här med att dosera rätt mängd salt i mat, jag vet inte om jag lurar mig själv, men jag brukar ta 3 små tsk istället för en 1 msk, för jag får mig att det är mindre risk att det blir för mycket av saltet. Egentligen så borde jag göra ett mätinstrument och jämföra gramen, det kanske bara är en synvilla alltihop 🙂

  3. Junikalas 2012 » Tre tjejer i köket

    […] med oliver och Västerbottensost gjorde jag enligt det här receptet. Efter att jag hade knådat ihop degen kavlade jag ut den tunt och strödde på 1 dl hackade […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.