Keemchi på Humlegårdsgatan

Team Corndogs, dvs jag och yngsta, tog sikte på Keemchi bredvid Östermalmshallen igår kväll efter att ha sett Glow Up på Dramaten. Helt klart en meny for oss. Endast fyra fönsterbord och ungefär lika många vid disken.

Här finns potatistärningar som extra topping på corn dogs, och går att beställa med mozzarella och/eller korv.

Ssam med kyckling. Att plocka ihop och äta med salladsblad. God!

Plus minst lika bra dolsot bimbimbap med biff. Sen vek vi huvudet under vingen och tog korta steg till tunnelbanan.

🌾 – Alla rätter har soja (ej glutenfri), ffa i proteinets marinering. I övrigt bara glutenmjöl i corn dogs vid vårt besök.

Tomatillosalsa – salsa verde

Skrev några rader om tomatillos redan här 2014. Hjälp vad tiden går. Ett recept från en minimal skörd ett annat år finns här.

Vi använder dem till salsa. De har även en viktig plats i ett chili-recept som vi försökt kopiera från när vi var på Los Tacos No 1 i New york. Senast igår och det är verkligen en chili som måste vara med när vi (försöker) summera livets bästa rätter.

I år har skörden gått bättre. Plantorna är nästan två meter höga. Fortfarande nu i mitten av oktober är det massor av blommor kvar som inte hinner bli frukt. Lite frustrerande. Tomatillos är en av de få saker jag driver upp från frön. Av den enkla anledningen, att plantor inte brukar finnas att köpa. Och jag har inte så mycket tålamod med frösådd överlag.

Note to myself: så frön tidigare nästa år.

Tomatillosalsa – salsa verde

En skiss.

  • Fyll en ugnsplåt med mogna tomatillos och lite klyftad gul lök och vitlök. Ringa över minsta möjliga mängd neutral olja. Rostas mjuka i ugnen på ganska hög temperatur utan att brännas vid.
  • Mixa all i en stor skål tillsammans med lite färsk chili, gärna från egen täppa, mängd efter egen preferens. Plus en knippa färsk koriander.  Kläm över lite limejuice. Överdriv inte salt och peppar.

Napoletano pane med mortadella och stracciatella

Hittat ett bra bröd för middagsmackor. Napoletano pane – finns på Willys, från Garant. Lite som ett långjäst tunnare surdegsbröd som liknar pitabröd. MEN fel bild på förpackning då brödet är skivat helt på mitten. Ja det är gluten, men det var bara jag och minsta som middagsplanerade.

Fullt möjligt att vi skannade av menyn hos Bar Schiacciate för receptidéer. Var helt på det klara med att mortadella och stracciatella hade en viktig plats. Och en riktigt stor bifftomat för att hålla ihop allt. Vad vi inte har hemma – en paninipress!  Borde kanske köpa det endå? Gillar inte när köket blir en maskinpark men kanske behöver en? Oavsett ett härligt bröd att fylla upp med skafferiets antipasti när man inte orkar laga middag.

Napoletano pane med mortadella och stracciatella

En monteringsskiss.

  • napoletano pane-bröd (toastat inför montering).
  • stracciatella
  • mortadella
  • rökt italiensk skinka
  • skivad bifftomat
  • mycket basilikablad
  • ett par stänk balsamicokräm
  • ett par skivor mozzarella
  • marinerad kronärtskocka

Omelett med trattkantareller och parmesan

Förra veckans hemmalunch. Tror jag åt detta fyra gånger? Beror delvis på att de två hemmavarande barnen inte är så förtjusta i kantareller. Men jag gillar!

Omelett med trattkantareller och parmesan

En receptskiss.

  • Hacka lite vitlök. Fräs med smör tillsammans med färska trattkantareller i en omelettpanna.
  • Blanda ägg med lite grädde efter egen preferens. Salta och peppra. Rör även ner lite fint riven parmesan. Den på påse är perfekt. Häll över och låt omeletten gräddas klart.
  • Vid servering: pynta med lite mer parmesan och färsk bladspenat.

På tal om omelett, lantchips passar fint som topping. Eller västerbottensost och dill.

 

Veckan som gick

Måndag: Kycklingsoppa. Variant med klar buljong, tärnad potatis, morot och gula ärtor. Bästa lunchlådan denna vecka! Har redan röstat in den till nästa veckas middagsplanering.

Tisdag: Blandat utfall. Jag och maken åt på Lilla Ego. Länge sen! Fortfarande bra. Alltid en favorit.

Onsdag: jag åt på Grand Soleil bredvid innan ”Så tuktas en argbigga” på Dramaten. Vongolepasta. Blev jättenöjd. Gänget hemma hade restfest.

Torsdag: Förra veckans chili (variant med nötfärs och kidneybönor) gratinerades på våffel-fries.

Fredag: Hamburgare, återkommande variant med dubbla smashade, bacon och väddö-ost.

Lördag: vego! Quesadilla med sötpotatis och svarta bönor. Guacalmole och gräddfil. Plus skördade av årets tomatillo och gjorde salsa. Värt all vattning i sommar.

Söndag: klassisk upplägg med rostbiff i ugnen, skysås, ugnsrostad potatis, palsternacka och rotselleri, rotmos, bräserad kål, och yorkshire puddings. Plus äppelpaj med vaniljsås.