Citronette

Jag är väldigt förtjust i min senaste kokbok som jag fick i present häromdagen: Det goda livet – en bok om livskvalité med mat och vin i centrum. De flesta recepten är under 500 kcal/portion. allt verkar gott och det är generöst med roliga ideér i kokboken om hur man gör snygg mat.

Receptet på citronette i kokboken blev jättebra. Passar bra till buffébordet men framför allt är det god vardagslyx till grönsalladen!

Citronette

  • 1 st urkärnad och fint tärnad tomat
  • ca 0,5 dl strimlad basilika
  • 1 dl pressad citronsaft
  • ev 0,5-1 tsk rivet citronskal
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och peppar

Blanda alla ingredienser. Om du inte blandar i tomattärningarna håller sig citronetten 1-2 veckor i kylskåp.

Kryddig fläskkarré

Fläskkarré har ofta recept där det ska marineras i flera timmar. Den planeringen är inte alltid lätt att hinna med om man som jag plockar upp fläskkarrén från frysen innan jag springer till jobbet på morgonen. Idag hittade jag ett halvakut recept hos Ica-kuriren som blev bra. Tiden i ugnen gjorde att den inte blev tråkig och torr.

Kryddig fläskkarré

4 portioner

  • 2 tsk råsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk chilipeppar
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk curry
  • ca 500g fläskkarré i skivor
  • 2 msk olja

Blanda socker, salt och kryddor. Klappa in blandningen på karréskivorna. Stek köttet i olja en kort stund på båda sidorna. Efterstek i ugnen (175 grader) i cirka 25 minuter.

Mångsidig dressing

När vi lagade risonisallad hos mig skulle det vara en dressing till som var väldigt god. Så god att jag testat att ha den som tillbehör till lite andra saker också. Den funkade t.ex. alldeles utmärkt till en pastasallad med räkor som jag gjorde för några veckor sedan och igår fick den bli en kall sås till grillad lax och ris. Eftersom jag gillar den så mycket tänkte jag att den förtjänade lite mer uppmärksamhet och därför kommer receptet i repris här.

Lime- och yoghurtdressing
2 dl mild yoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 tsk honung
1 krm salt

Och apropå laxen så passar jag även på att lovebomba styckfrysta portionsbitar av fisk. På ICA Maxi har vi hittat både lax och torsk i sån förpackning – hur bra som helst!

Vad är egentligen tapenade?

Med lite snabb research visar det sig att det är en fransk röra med bland annat kapris, ansjovis och oliver. Okej. Fast i min kyl finns en burk tapenade från Ridderhielms som istället innehåller tomat, färska örter, vitlök, pinje- pistage och cashewnötter och parmesan. Dessutom marknadsförs den som italiensk. Den kanske istället borde döpas om till pesto med tomat? Men där burken är väldigt god faktiskt. Passar till lyxmackor, pasta och diverse fyllningar i middagsmaten just nu.