Sill och mezes

Gårdagens middag fick ett rörigt tema. Det hela började med lite spontanshopping i Hötorgshallen – men det är inte helt enkelt att kombinera valnötsfyllda auberginer med gravad lax. Efter en del funderande så fick det fick bli två olika middagar efter varandra

Först en tallrik med tema Svensk Sommar.

  • Små söta bakelser från fiskdisken (kräftor och chevre, renkött och pepparrot, lax och färskost)
  • Gravad lax med hemgjord gravlaxsås utan dill
  • Det ständigt vinnande konceptet matjesill-gräddfil-hackad rödlök-potatis.

Fast det planerade vinet som skulle passa till lax och skaldjur var en flopp. Pinnacle passade mig inte alls. Det var blaskigt och smaklöst. Det får en andra chans som matlagningsvin framöver.

 

Sedan blev det en tallrik med temat Mezes. Den lilla minivegopajen var god och kostar bara 15:-. Även de soltorkade tomaterna från samma disk var bra. Däremot floppade de valnötsfyllda auberginerna som var en överdos av citron och vinäger. Huh!  På tallriken blev det även oliver och snabbmarinerad fetaost med rosepeppar. De var yummie! Vinet blev tack och lov uppgraderat till en flaska Fetzer Sundial Chard.

 

5 bra saker

Det har varit lite dåligt med mina uppdateringar så här kommer en Best Of-lista på matfronten de senaste veckorna;

* Ceasarsallad på Tures -stor, god och prisvärd. Extraplus för stora parmesanflarn och krispig bacon!

* Feta-ajvar – god dipp på just fetaost och ajvar relish

* libanesisk lunchbuffé på Sahara (Olofsgatan/Hötorget). För 68:- äter man sig trött på tjugo rätter i tusen och en nattmiljö. Så gott!

* kolbullar gör sig däremot bäst i en snödriva på isen;

* Findus Wok Deli – som är de snyggaste grönsakerna i frysdisken. Påminn mig inte om att det säkert är miljarders med färgämnen i den här påsen 😉

Olivbiffar med ugnsbakade grönsaker

Jag har så sakteliga återgått till matlagning igen eftersom förmannen för köksrenoveringen har tagit några dagars ledigt. Så länge han inte är där med spackelspaden och sandpappret funkar det att laga “icke-krävande” maträtter. Igår blev det olivbiffar och ugnsbakade grönsaker.

Till fyra portioner behövs:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
ca 0,5 dl ströbröd
ca 0,75 dl mjölk
svarta oliver
salt
vitpeppar
färsk timjan

4 potatisar
4 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
svarta oliver
olivolja
salt (flingsalt är ett måste!)
färsk timjan

Gör så här:

Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftan med en kniv och blanda ihop med grönsakerna. Ringla över olivolja och strö över salt och timjan. Hyst in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Tillsätt oliverna när grönsakerna är så gott som klara.

Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i några minuter. Tillsätt färsen, finhackad lök, oliver i lagom stora bitar, ägg och kryddor. Forma till biffar och stek hastigt på båda sidorna i het panna. Låt biffarna bli klara i ugnen.

Servera tillsammans med het salsa!

Glassigt

I förra inlägget skrev jag ju om barndomens Päronsplitt och efter en titt på GB:s glasskarta inser jag att den finns ju nu med! Dessutom ser jag till min stora glädje att en favorit från förr finns med som nyhet i år – Tip Top är tillbaka. *mums*

Hos GB kan man även ta en promenad längs memory lane och se glasskartor från förr. Andra favoriter från förr som gärna kunde få en revival om jag fick bestämma är Boccia, Lakritspuck och Snack.