Lammfärsbiffar med bulgursallad och tzatziki

Lammfärsbiffar

  • 600 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • ett halvt paket fetaost
  • oregano, timjan, salt och peppar

Blanda lammfärs med ägg, blanda ner kryddorna och smula ner festosten. Forma till biffar i lämplig storlek, mina blir någonting mittimellan köttbullar och pannbiff. Stek biffarna som vanligt.

Bulgursallad

  • 2-3 portioner bulgur (koka enligt förpackning)
  • 1 pkt cocktailtomater
  • tärnad paprika
  • blandad sallad

Blanda allt i en salladsskål – klart! Dagens version kryddades med harissa, vilket blev bra.

Tzatziki

Jag tror alla har sitt eget recept på tzatziki. Jag har gärna i en skvätt olivolja och balsamvinäger i min, förutom riven gurka, kryddor och matlagningsyoghurt.

Thehuset

Efter en ganska lång period som påstedrickare har jag hamnat i lösteträsket. I förra veckan traskade jag in på Thehuset på Kungsgatan 51 för första gången och redan nu har jag på känn att jag kommer spendera väldigt mycket pengar i den butiken framöver. Oerhört trevlig och kunnig personal och en enorm mängd tesorter. Allra helst hade jag förstås velat ha ett hekto av var sort, men jag hejdade mig en smula.

Som den Earl Greytok jag är bestämde jag mig för en lite lyxigare variant av mitt favvote; Earl Grey de luxe. På skoj luktade jag (dumt nog) dessutom på den allra finaste Earl Greysorten; Top Earl Grey och kunde bara inte med att lämna butiken utan ett hekto. Dumt. 49 kronor för ett endaste hekto! Men ohhh så gott.

En kokbokstoks bekännelser

“jo men det var så här att den här boken verkar JÄTTEBRA, för den handlar om kryddor och den är rätt kul faktiskt å den franska kokboken var nödvändig för jag har INGEN kokbok som handlar om fransk mat å ALLA ANDRA har faktiskt Nya Annas mat och det ska vara så mycket bra vardagsrecept i den och det behöver man å ja, Bon Llocboken, alltså den, den, jag tänkte att, den verkar bra, faktiskt, det är ju fina bilder också..”

*försvarstal för att bemöta MINEN jag fick när jag kommer med 4 nyligen inköpta kokböcker till sängen för lite förströelse”

Några timmar senare har vi diskuterat alla tänkbara alternativ till dagens söndagsmiddag; allt från oxfilé med färsk dragon och senap (å vin å vispgrädde, ja den är på måstegöralistan, hög prioritet), till kavringstårtor, via julmat (på fullt allvar faktiskt, efter en diskussion som handlade om att senapssill, Janssons frestelse och köttbullar är bland det bästa som finns) och indisk takeaway.

Sedan gav vi upp. Det blev hämtpizza.