Chokladkaka med lime

Ingredienser (8-10 bitar)
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella
rivet skal av 1 lime

Garnering
florsocker och lime

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och limeskal.
  4. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
  6. Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker och garnera med skivad lime. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

En lite annorlunda men god kaka, det var svårt att sätta fingret på att det var lime i den, det kändes mer att den var syrlig. Receptet kommer från Arla.

Annikas kyckling med soltorkade tomater och oliver

Annikas kyckling med soltorkade tomater och oliver

Ingredienser (4 portioner)
4 kycklingfileér
1 msk olja
1 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
6 soltorkade tomater
1/2 tsk torkad rosmarin
1 tsk sambal oelek
10 urkärnade svarta eller gröna oliver
basilika
salt och peppar

Gör så här

  1. Blötlägg tomaterna i vatten ca 20 minuter.
  2. Dela kycklingfiléerna och de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna med lock. Bryn kycklingbitarna och krydda med salt och peppar.
  4. Häll på vatten, matlagningsgrädde och kycklingfond.
  5. Tillsätt tomaterna, rosmarin och sambal oelek och låt puttra under lock ca 15 minuter.
  6. Rör i skivade oliver och smaka av med basilika. Servera med pasta eller ris.

Service, eller snarare brist på

Förra helgen åkte jag och sambon på en rå-om-varandra-helg. Vi hade bokat en weekend på Elite Hotel Strandbaden i Falkenberg, 2 nätter med frukost och middag till ett förmånligt pris. “Vår gourmet och à la carte restaurang med kärleksfullt tillagad mat” låter ju bra, men jag håller inte med (citatet kommer från deras hemsida).

Det visade sig att middagen som ingick var en buffé och det var vi inte intresserade av så vi sa till direkt om att vi ville äta a’la carte istället. Det skulle inte vara några problem, vår buffékupong var värd en slant per person och skulle dras av från slutnotan.

Vi beställde in vin, förrätt och varmrätt. Vinet kom in och sen väntade vi… och väntade… och väntade. Efter en halvtimme kom våra förrätter in, båda var kallskurna så de borde inte tagit så lång tid. Särskilt inte med tanke på att resterande gäster verkade äta från buffén.

När vi ätit upp stod våra tallrikar tomma. Och vi väntade… och väntade… och väntade… “Servitrisen”, eller ska jag kalla henne diskplockerskan, gick förbi vårt bord ett flertal gånger utan att ge oss någon som helst uppmärksamhet eller plocka bort våra förrättstallrikar. När vi väntat ytterligare en stund, säkert en halvtimme efter att tallrikarna var tomma, lyckades vi äntligen få hennes uppmärksamhet. Vi påtalade att vi ätit färdigt förrätten för länge sen och att vi väntade på våra varmrätter. “Oj då” sa hon och ilade iväg till köket.

Efter ytterligare väntan kom vår mat in, en trist potatiskaka av något slag som kändes upplockad ur frysen och uppvärmd, en överstekt fläskfilé med fetaost och en något mindre misshandlad oxfilé till sambon (även där var tillbehöret den trista potatiskakan). Vid det här laget var blodsockret nere vid fotknölarna och humöret likaså. Någon dessert ville vi inte ha, vi hade inte lust att sitta kvar längre än nödvändigt. Vi lämnade ett kort och bad att få betala, buffékupongen hade vi fått lämna när vi beställde. Och vi väntade… och väntade… och väntade. När notan kom var buffékupongen inte avdragen och kortet var draget på hela beloppet. Efter ytterligare väntan lyckades vi få uppmärksamhet och påtalade att kupongen inte var avdragen. Diskplockerskan gick iväg för att rätta till det, kom tillbaka och sa att de inte kunde sätta tillbaka pengarna på kortet(!). Istället fick vi cash i handen. Fine. Dessutom “eftersom vi kommit lite i kläm” ville de gärna bjuda på ett glas av husets röda. Tack men nej tack sa vi och gick. När notan slutar på nära tusenlappen och servicen varit så undermålig är ett glas rött inte direkt den kompensation man önskar sig. Behöver jag säga att vi inte utnyttjade vår andra middag?

Jag anser att service är minst en lika stor del som maten vid en restaurangupplevelse, självklart beroende på etablissemanget. Men när priserna är uppe på de här nivåerna tycker jag nog att man kan förvänta sig mer än detta.

“Vår restaurang är verkligen vår stolthet” (citat från hemsidan). Tyvärr – den var inte mycket att vara stolt över. Inte den här gången i alla fall. Jag hoppas att vi var ett olycksfall i arbetet, men jag är inte övertygad.

Förrättstrio

Bättre sent än aldrig brukar det heta. Jag har ju alldeles glömt bort att posta recepten på vår förrättstrio som ingick i Ragazzes nyårsmeny! Recepten räckte till 6 personer.

förrättstrio

Hummercappuccino med liten hummersallad samt parmesan- och nötrullar

Ingredienser

Soppan
3 frysta humrar
2 små morötter
2 schalottenlökar
½ tsk hela fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 fiskbuljongtärning
2 msk hummerfond
1 liter vatten
4 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk konjak

Skum
3 dl mjölk
1 krm cayennepeppar

Sallad
5 körsbärstomater
1 röd spansk peppar
½ dl hackad gräslök

Nöt- och parmesanrullar

14 vårrulleark (12×12 cm finns att köpa i asiatiska affärer)
2 dl riven parmesanost
½ dl finhackade pinjenötter
3 msk finhackade valnötter
1 stor äggvita
1 msk olivolja

Gör så här

  1. Hummercappuccino: Tina humrarna över natten i kylen. Häll bort vattnet.
  2. Bryt loss klorna. Klyv humrarna med en kraftig kniv på längden. Bryt loss skölden och den lilla magsäcken bakom ögonen. Ta bort den mörka tarmen i hummerstjärten.
  3. Ta ur hummerköttet och spara det under plastfolie i kylen.
  4. Bryt sönder hummerskalen till fonden. Skala morötter och lök, skär i små bitar. Fräs grönsaker, hummerskal, fänkålsfrö och tomatpuré i olivolja i en kastrull 2-3 minuter.
  5. Smula ner fiskbuljongtärningen. Tillsätt hummerfond, vatten och vin. Låt koka under lock ca 10 minuter. Låt stå och dra ca 1 timme.
  6. Sila bort skalen. Häll tillbaka fonden i kastrullen och låt den koka ner tills ca 8 dl återstår. Rör ner vispgrädde och konjak. Smaka ev. av med salt.
  7. Rullar: Sätt ugnen på 225°. Tina vårrullearken. Blanda parmesanost och nötter. Pensla vårrullearket med äggvita. Strö över ost- och nötblandningen. Gör ett ark åt gången annars torkar de.
  8. Rulla ihop och skär varje rulle i 2 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. De klarar att ligga övertäckta ca 4-5 timmar innan de gräddas. Hit går att förbereda.
  9. Sallad: Ta fram hummerköttet, skär det i små bitar. Kärna ur och skär tomaterna i strimlor. Blanda hummerkött, tomater, spansk peppar och gräslök.
  10. Strax före servering: Pensla med olja och grädda rullarna mitt i ugnen 6-8 minuter i 225°.
  11. Lägg upp hummersalladen i små portionsskålar. Värm hummersoppan. Koka upp mjölken under kraftig vispning så att det bildas ett skum. Häll soppan i skålarna och lägg på mjölkskum. Pudra över lite cayennepeppar. Servera med nöt- och parmesanrullarna.

Maria-kommentar 1: Hoppa inte över konjaken, den lyfte den redan goda soppan till nya höjder.
Maria-kommentar 2: Att göra rullarna är pilligt, bäst är nog om man är två som hjälps åt.
Maria-kommentar 3: Om man vill kan man vända ner salladen i soppan och äta den varm istället för som en sallad på sidan.

Recepten kommer från Allt om mat nr 1/2003.