Matkaravan

Matkaravan bjuder på sightseeing för matnördar både i Malmö och Stockholm. Idén är rätt kul och ett ganska kul present att ge bort. Biljetter bokas på Ticnet som även bjuder på denna info:

Smaka på hela världen under Mat-karavans hisnande äventyr för alla sinnen! Vandra i Stockholms etniska matcentrum kring Hötorget och utöka din smakrepertoar i affärerna där. Tips om bästa köp, tillagning och historier om alla sorters matvaror blandas med doft- och smakupplevelser mitt under pågående kommers. Mat-karavanerna har inslag från Europa till sydostasien. Onsdagsturen har flera ostasiatiska inslag, tisdagsturen flera europeiska och nordafrikanska. Samling tisdagar vid Hötorgshallen och onsdagar på Olof Palmes gata 12. Välj ytterplagg efter väderlek. Turen tar cirka två timmar. Håll utkik efter specialkaravaner för modiga och vegetariankaravaner.

Extrabonus på Matkaravans hemsida är Loggboken som är en imponerande matbloggning med bland annat komagesoppa! Hu!

Åh surdegsbröd!!!

Ja så var det ju det här med surdegsbröd. Jag har ingen aning ifrån var den här passionen kom ifrån, jag bakar ju nästan aldrig i vanliga fall, men jag är lite lätt besatt av just surdegsbröd. Det krävs lite tid och tålamod men brödet blir otroligt gott, håller länge och har dessutom ett lågt GI om man nu är intresserad av sånt.

Det tar tre dagar innan man kan börja baka eftersom man behöver förbereda en slags surdegsgrund. Bra att komma ihåg är att inte använda skålar i plast eller metall. Använd istället skålar av keramik och glas. Hitta också ett bra ställe att ha jäsningen på, det ska vara varmt och fuktigt – jag har min ovanpå kylskåpet och det fungerar bra.

Skålen ska vara varm för att påskynda jäsningen, ställ den därför med varmt vatten en stund innan du börjar. Använd två skålar och jobba med, så att det alltid är en varm skål när du fyller på med mer vatten och mjöl.

Den färdiga surdegsgrunden räcker till flera bak. Man kan frysa ner den portionsvis och tina när det behövs, ta isåfall upp den dagen innan så att surdegsbakterierna får vakna till i lugn och ro (jag har dock inte provat det). Du kan också ha den färsk i kylskåpet. Häll upp den i en glasburk med tät lock.

I de flesta recept för surdegsgrund så står det enbart om vatten och rågmjöl, men i boken Bröd&Marmelad så har man lagt till lite honung (du kan alltså hoppa över den, jag har provat båda varianterna och de fungerar lika bra). Det är den surdegsgrunden som jag började på igår kväll och den är så här:

Dag 1 kväll
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80 g/1 1/2 dl rågmjöl

Rör ut honungen i det ljumma vattnet. Blanda sedan i mjölet tills alla klumpar har löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe.

Dag 2 morgon
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl vatten

Värm upp en ny skål. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från kvällen innan. Häll över blandningen i den nya varma skålen. Täck med plast och låt skålen stå varmt.

Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl rågmjöl

Upprepa samma prcedur som innan

Dag 3 morgon
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl rågmjöl

Upprepa samma prcedur som innan

Dag 3 kväll
Nu bör surdegsgrunden vara klar. Den färdiga grunden ska bubbla lite och lukta lite syrligt. Om den inte har kommit igång ännu så kan dü låta den stå till dagen därpå.

Lät det för jobbigt? Man kan faktiskt prenumerera på surdeg hos Mejeribolaget.

(jo det kommer en bild här såsmåningom, frågan är bara hur kul en grå sörja är på foto)

En sån & en sån…

Om det är något jag är svag för, så är det definitivt plockmat. Italiensk antipasto (och för all del spansk tapas!) kan verkligen få mig på gott humör eller rent av trigga igång en hel känslostorm. Lite kapris, en god fårost, lufttorkad fläskfilé, smarriga oliver och inlagda kronärtskockor….

På tunnelbanestationerna retas Zeta med mig ordentligt för tillfället. Reklamaffischerna lockar med olika crostinis med t ex kronärtskocka/kapris, paprika/zucchini och stora kapris. Och jag kan definitivt tänka mig en burk av varje sort ur hela deras sortiment.

På Zetasajten finns förresten en hel del recept i alla möjliga kategorier. Innehållandes deras egna produkter, förstås.

2004 Food Blog Awards

2004 Food Blog Awards har nu korat sina vinnare i följande kategorier;

Best Overall Food Blog
Best New Blog
Best Group Blog
Best Post
Best Non-Blogging Food Site
Best Site Design
Best Food Blog – Writing
Best Food Blog – Recipes
Best Food Blog – Humor
Best Food Blog – Photography
Best Food Blog – Wine, Beer and other Spirits
Best Food Blog – Chef
Best Food Blog – City
Best Food Blog – Theme
Best Food Blog – Food Industry
Best Food Blog – Restaurant Reviews

Det är onekligen imponerande att man kan få ihop så många kategorier på temat matbloggar!

Min favorit Chocolate&Zucchini vann i 4 kategorier; Best writing, Best recipes, Best Site Design samt Best Overall Food Blog. Det får man väl säga var 4 väldigt attraktiva kategorier. Hursomhelst, det är kul att surfa runt bland alla nominerade. Jag är dessutom imponerad över hur bra foton många lyckats ta på mat. Jag som har ägt en digitalkamera i två veckor tycker inte att det är så enkelt.

För övrigt så går det fortfarande att rösta på Best Food Weblog i Fifth Annual Weblog Awards.