OlivoljeGuiden + Olja & Oliv
På min lista över ställen jag vill besöka finns Olja & Oliv. Ett paradis för den olivolje- och vinägertokige! Allra mest sugen är jag nog på balsamicoprovningen.
På min lista över ställen jag vill besöka finns Olja & Oliv. Ett paradis för den olivolje- och vinägertokige! Allra mest sugen är jag nog på balsamicoprovningen.
Det blev en halv rådjurstek över igår så idag hade vi Biff Rydberg på resterna. Det är så GOTT! Egentligen ska det vara med oxfilé så det här var väl en fuskversion. Biff Rydberg går fort att göra!
Hallon och basilika kanske inte låter som världens mest naturliga kombination, men det blev otroligt gott. Vi hade i mer hallon än receptet anger, jag tror vi snarare använde 500 g.
Snabbsorbet av hallon och champagne med basilikasirap, 6 port.
Ingredienser
300 g frysta hallon
1 dl champagne
1 dl sockerlag
färsk basilika
Sockerlag
2 dl socker
2 dl vatten
frön från ¼ vaniljstång
saften från en lime
Gör så här
Sockerlag
Blanda socker, vatten, vanilj och limesaft i en kastrull, låt koka ihop i ca 5 minuter. Kyl ner.
Basilikasirap
Mixa hälften av den kalla sockerlagen med ett stort knippe färsk basilika, sila och ställ kallt.
Sorbet
Mixa de frysta bären med resten av sockerlagen och champagnen. Häll upp i kylda glas och ringla basilikasirapen över. Dekorera gärna med några tinade bär. Servera genast.
Receptet ingick i Ragazzes nyårsmeny.
Sesamrostade mandlar
Ingredienser
1 påse sötmandel (200 g)
1 liten äggvita
1 tsk salt
2 msk sesamfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Lägg mandlarna i vatten i ca 5 minuter. Sila bort vattnet. Blanda äggvita, salt och sesamfrön. Vänd mandlarna i sesamblandningen. Rosta dem mitt i ugnen ca 30 minuter.
Marias anmärkning: Det var j-t svårt att få sesamfröna att sitta fast på mandlarna, jag vet inte om jag gjorde något galet. Hur som helst så blev de goda ändå och hade strykande åtgång.
Frasiga partypinnar, 14 st
Kavla ut 2 tinade smördegsplattor ca 3 cm på bredden. Pensla med uppvispat ägg. Strö över 2 dl riven lagrad ost, t ex Präst och 1 tsk hel kummin. Skär varje platta i 7 remsor, vrid några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 225°, 7– 8 min.
Marias anmärkning: Lätt och gott att göra, vi använde parmesan istället för prästost. Det går säkert att använda vilka kryddor som helst som man gillar.
Recepten ingick i Ragazzes nyårsmeny.