Hjärtformade kuvertbröd
Hjärtebröd, 20 st
Ingredienser
3 dl ljummet vatten
½ dl matolja
25 g jäst
1 tsk salt
7 dl vetemjöl (420 g) + mjöl till utbakning
1 uppvispat ägg
vallmofrö
Gör så här
- Värm vattnet till 37°. Häll i oljan. Rör ut jästen i vätskan i degbunken. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet, tills degen släpper från kanterna. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.
- Placera degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut en del i taget till ca 2 cm tjocklek. Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått. Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper 30-40 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Servera samma dag eller frys in dem.
Receptet ingick i Ragazzes nyårsmeny.