Highlights och nyårslöften

Det blir en kort årskrönika på temat MAT med några minnesvärda highlights:

  • I februari var jag till Sri Lanka. Det lankesiska köket är inte helt oväntat inspirerat av det indiska köket och är fullt av nyttiga ayervediska influenser. Vi åt ofta på en väldigt bra restaurang strax utanför Beruwela där jag blev introducerad till Devilled Prawns. Man kan nog beskriva det som chili och vitlök med lite räkor i. Helt galet gott som så mycket lankesisk mat.(inte helt oväntat är mina tankar ofta hos katastrofdrabbade Sri lanka just nu)
  • Helenas 30-årsparty var också en gastronomisk utflykt. En helt fantastisk middagsbuffé!
  • I Bryssel hittade jag A L’Olivier som säljer kryddor, vinäger, oljor etc. Allt jag har köpt där har varit toppen. Jag använder ofta deras olika saltblandningar och olivoljan med mandarin.
  • Sedan måste ju den här matbloggen måste ju räknas in på listan om årets highlights, utan Marias kodande så skulle vi inte klara oss.

Nyårslöften för 2005:
– jag ska baka mer surdegsbröd
– jag ska skaffa ny mixer och matberedare
– jag ska laga mat med Maria och Helena minst varannan månad
– jag ska sortera alla mina recepturklipp
– jag ska sätta upp en ny hylla för alla mina kokböcker

Bubbel och drinkar

Yukio tipsar om bra nyårsdrinkar. Jag håller med om att riktigt bubbel ska förtäras tidigt på kvällen och att den billiga skumpan kan användas runt tolvslaget. Även Svd påminner om att det är korkat att vänta till 24 med bubblorna. Dessutom så undviker jag gärna sabrering allt för sent på nyårsnatten!

Singapore Sling förresten, som Yukio skriver om, blev för övrigt vår julklapp till svärföräldrarna som snart åker till Nya Zeeland på semester via Singapore. De fick lokal valuta att shoppa Singapore Slings med på Raffles hotell. Det uppskattades!

Lite till:
Här föddes damernas älsklingsdrink
Sabrering – ett ovanligt sätt att servera champagne

Husmorstips

Våra rostfria bestick har sett lite trista ut, trots att vi har diskmaskin (eller kanske just därför?) har de blivit flammiga. Googlade lite och hittade tips på att ättika skulle kunna göra tricket. Köpte därför en flaska Perstorp ättika 24% och hittade även en broschyr utgiven av just Perstorp med “husmorstips” i butiken.

Flammiga, rostfria bestick blir snygga igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika 24%. Skölj! Avlagringar av te och kaffe i koppar tas bort på samma sätt.

Och vet ni vad – det funkar utmärkt! Alla flammor är borta och besticken har fått en helt ny glans. 🙂

Julskinkan står i ugnen

Julafton är här och jag har precis griljerat vår julskinka och nu står den i ugnen och sprider väldoft. Även fast vi inte har själva julfirandet hemma hos oss brukar vi alltid ha en egen julskinka. En skinksmörgås på mjukt tunnbröd med ett tunt lager senap på är mer eller mindre obligatoriskt framför Kalle & hans vänner innan vi beger oss iväg till julfirandet.

Bekvämligheten med färdigkokt julskinka har jag tagit till mitt hjärta och här är receptet på den griljering jag brukar göra:

Griljering till julskinkan
Ingredienser
1 äggula
3 msk senap
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
ströbröd

Gör så här
Blanda ägg, senap, honung och ingefära väl. Pensla blandningen på skinkan och sikta över ströbrödet. Griljera den sedan i 200° ca 10-15 minuter eller tills skinkan fått en vacker färg.

Slutligen, från oss alla till er alla – en riktigt God Jul!