Julbaket, del 2

Inför glöggkvällen i fredags pysslade vi inte bara ihop pepparkakor och saffransskorpor. Vi bjöd även på flera sorters chokladtryffel, två av dem kommer här.

Vit tryffel med lime 24 st Arla
Ingredienser
1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker

Gör så här
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10×17 cm. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.

Hallontryffel ca 40 st Dansukker
Ingredienser
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker
små knäck- eller ischokladformar

Gör så här
Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 dl vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar (enklast om man spritsar).

Piccata med saffransrisotto

En klassisk Piccata är parmesanpanerat kalvkött men jag tycker nog att man kam tillåta fläskfilé också. Snabbt gick det och enkelt var det. Jag utgick från ett recept i kokboken Pasta vid spisen.

Piccata med saffransrisotto

  • 600 g fläskfilé
  • 1 dl mjöl
  • 2-3 ägg
  • 1 dl finriven parmesan
  • salt och peppar
  1. Skär filén i skivor. Platta till dem och vänd dem i mjöl som kryddats med salt och peppar.
  2. Vispa ihop ägg med ost till en jämn smet.
  3. Smält smör i en stekpanna och häll på ungefär lika mycket olja. Detta gör att köttbitarna inte bränner innan de är färdigstekta. (fast det där glömde jag bort och stekte i enbart olivolja, och det gick ju det med)
  4. Doppet köttet i äggsmeten och lägg dem i stekpannan på inte alltför hög värme. Vitsen här är att få paneringen så fin som möjligt och ändå hinna få köttet genomstekt.

Saffransrisotton är egentligen bara avorioris som har kokat i grönsaksbuljong samt smaksatt med saffran. I receptet skulle man blanda i en halv deciliter parmesan, men de hoppade jag över.

Till detta passar en tomatsås efter valfritt recept och vitlöksfrästa champinjoner. Jag köper de minsta champinjonerna jag hittar och steker dem hela med lite persilja förutom vitlöken.

Ugnsbakad leverpastej

Idag har jag gjort ugnsbakad leverpastej. På drygt 6 kilo lever. Resultatet blev cirka sådär 15 liter. Tänk på det nästa gång du köper en liten burk leverpastej. Att jag precis har slängt ihop hundrafemtio gånger mer än den lilla burken. Men nu räcker det hela året till hela familjen. Jag är inte överdrivet förtjust att slabba med rå lever. Därför är det bättre att göra pinan kort och ta hand om all lever på en gång. Matberedaren gick förresten sönder i halvtid och jag fick gå och låna en hos grannen för att slutföra pastejhysterin. Det har slabbats med vattenbad i flera timmar och fyra hundar har gråtit utanför köket.

Resulatet blev jättebra och receptet är enkelt. Ta extra av allt. Grundreceptet kommer från en av Anna Bergenströms böcker. Sedan är det lite extra av ansjovis, grädde (istället för mjölk alltså) och smör. Späcket är utbytt mot fläskfärs och pastejen är kryddad med mejram, timjan och kryddnejlika. Bättre än julskinka på mitt julbord.

Julbaket, del 1

Ikväll har det fixats och donats med julbak minsann. Bjuder därför på ett beprövat och suveränt pepparkaksrecept samt ett nytestat recept på saffransskorpor!

Tunna pepparkakor ½ kg
Ingredienser
100 g smör
100 g socker (1¼ dl)
100 g sirap (¾ dl)
100 g skållad sötmandel
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
2 msk vatten
300 g vetemjöl (5 dl)

  • Blanda och värm fett, socker och sirap.
  • Blanda i de övriga torra ingredienserna samt vattnet.
  • Rör ihop till en deg, rulla in den i smörpapper och låt den vila ett dygn i kylskåp.
  • Skär degen i tunna skivor och grädda i 175° 8-10 minuter (håll koll, det går fort!).
  • Låt kakorna kallna på plåten.

Saffransskorpor, 45-50 st Rosendals Trädgårdscafé
Ingredienser
120 g sötmandel
2 kuvert (1 g) saffran + 1 sockerbit
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad

Till pensling:
1 äggvita

  • Mal en tredjedel av mandeln fint och resten hackas mycket grovt. Stöt saffran tillsammmans med sockerbiten.
  • Blanda mandel, ägg, socker, saffran och salt. Tillsätt 3 dl av mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket.
  • Rulla ut längder som läggs på smord plåt. Pensla dem med äggvita.
  • Grädda längderna i 180° i ca 15-20 minuter.
  • Skär dem i skorpsnittar och torka dem i 100° i ca 30-40 minuter.