En höstvecka i England

Häromdagen åt vi lunch på en av pubarna uppe i North Yorkshire som är känd för att servera “good proper english food” och jag beställde in vad jag trodde var en enkel kycklingsallad.

Det var mat for ett fotbollslag. Förutom två jättestora kycklingfileer var det ett pocherat ägg på toppen, jordgubbar i salladen och ett stort fat vid sidan om med ugnsrostade grönsaker. Bara till mig!

Annan god mat under veckan har förstås vart indisk. Det här landet har så otroligt mycket bra indiska restauranger.

Vi har haft lamm med mintsås till söndagsmiddag. Dessutom har jag blivit introducerad till Sticky Toffee Pudding. Lovely!

I fredags var vi till Wensleydales Creamery som gör otroligt god ost (och som är Wallace&Gromits favoritost). I deras lilla ostbutik kan du provsmaka alla deras fantastiska ostar och det var inte lätt att välja. Efter mycket funderande köpte vi en “chili cheddar” och en “cheddar with caramelised onion”. Sedan tog det säkert en timme till innan vi hade bestämt vilken chutney vi skulle ha till.

Har du vägarna förbi Wensleydale så är det inte långt till Brymor. Det är en bondgård som säljer egentillverkad glass. Helt klart ett mysigt utflyktsmål.

Jag har dessutom fått en fin kokbok i present – Delia Smiths Summer Collection. Delia har massor med bra recept på god vanlig mat, hon är lite av Englands Anna Bergenström. Tyvärr finns inte hennes kokböcker på svenska.

Nu ska jag ladda resväskan med Thorntons choklad, BBC Good Food, Delicious och några burkar myntasås och lemoncurd så att jag klarar mig till nästa Englandstripp!

Matsaga

Jag tror att jag är en matnörd, en mattok eller en knäppgök när det gäller mat. Egentligen är det inget nytt alls… Jag har alltid tyckt om att äta mat och alltid föredragit mat framför kakor och tårtor och sånt där klafsigt. När jag var liten var min mamma dagmamma och således alltid hemma och lagade stora lass med god mat. Mat som skulle funka till ett helt kompani och som inte skulle kosta en halv månadslön. Det blev mycket stek, kalops, rålåpor (raggmunkar på vanlig svenska), stekt fläsk och sån där gammal hederlig bonnamat. Sånt man blir mätt på helt enkelt. Då var jag inte så värst intresserad av vad jag stoppade i mig, men jag gillade i stort sett allt som mamma ställde fram på bordet. När jag var si så där femton började mamma läsa på komvux och hux flux var hon inte hemma vid spisen varje eftermiddag. Och vips kunde det ligga en lapp med instruktioner för att bryna en stek när jag kom hem från skolan. Och det gick ju bra. Jag fick liksom lära mig att laga mat utan att ha något att välja på och det är jag väldigt glad för. För att laga sån där husmanskost som mormor gjorde till de tio små trollungarna är det inte så många som kan numera.

Mitt riktiga matintresse dröjde några år. Ungefär tills jag flyttade hemifrån för snart tio år sedan. Och nu när jag blivit sambo är det väldigt mycket mer lustfyllt att laga mat. Inte minst för att det är godare att äta tillsammans med någon, utan även för att han som äter maten tillsammans med mig uppskattar det jag lagar.

Då och då blir det rena rama orgierna. Mattidningar, recept på nätet (som för tillfället är det största inspirationskällan…. ja, förutom Elin och Maria då!) och en å annan kokbok. Man kan nästan säga att jag blir lite hög på att testa nya recept!

Lat söndagspizza

Ibland vill man laga något snabbt, och så är fallet idag. Jag tilltalades av bildtexten “Klar på en kvart” så jag har bestämt mig för att testa ett recept ur senaste Allt om mat, fast jag tänker ha lite andra pålägg. Istället för färskost blir det mozarella och så lägger vi nog på lite salami eller skinka på hälften och fetaost och oliver på den andra hälften. Återstår att se om det är att rekommendera eller inte, återkommer när middagen hamnat i magen. 🙂

Tortillapizza, 4 port. Allt om mat 16 2004
Ingredienser
8 majs- eller vetetortillabröd (15-17 cm i diameter)
300 g färska champinjoner
300 g cocktailtomater
8 msk pastasås med chilismak
100 g färskost, gärna med oliv
100 g avrunna jalapeños (skivade)
50 g rucolasallad

Gör så här
Sätt ugnen på grill. Dela champinjonerna och tomaterna i halvor. Lägg tortillabröden på 2 plåtar med bakplåtspapper. Bred ut 1 msk pastasås på varje bröd. Fördela champinjoner, tomater, jalapeños och färskost över bröden. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 4-5 minuter. Servera genast med rucolasallad på toppen.

Lite senare
Jo det här kan vi rekommendera! Enkelt och gott! De slutliga påläggen blev stark italiensk salami, färska champinjoner, svarta oliver, cocktailtomater, mozarella – tjoff in i ugnen. När de var klara (måste passas noga eftersom bröden lätt kan brännas annars) slängde jag på några blad färsk basilika och rucola. Mums!

Matlagning hos Maria 19/10 2004

En kulen höstkväll samlades vi hos Maria för att lyxa till en helt vanlig tisdag med god mat och trevligt sällskap. Under kvällens lopp diskuterade vi ivrigt kring matbloggar och att vi borde ha en gemensam. Tada! Bloggen föddes! Kvällens recept:

antipasti

Italienska delikatesser och “food-on-a-stick”
Ingredienser
Marinerade kronärtskockshjärtan, jätteoliver och cocktailkapris (färdigköpt)
Grissini
Prosciutto
Cocktailtomater
Minimozzarella
Färsk basilika
Cocktailpinnar

Gör så här
Snurra prosciuttoskivor runt grissini, lämna en bit av grissinin att hålla i.
Skär av en liten bit på undersidan av tomaterna så att de står stadigt. Trä basilikablad, mozzarella och tomat på cocktailpinnarna.
Servera vackert upplagt tillsammans med de marinerade delikatesserna.

risonisallad

Ljummen risonisallad med kyckling och feta, 4 port. Allt om mat nr 14 2004
Ingredienser
2 dl risoni
1 l hönsbuljong av tärning
4 kycklingfiléer (400 g)
4 tsk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 rödlök
6 dl blandad sallad (t.ex. rucola och roman)
100 g fetaost

Dressing
2 dl mild yoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 tsk honung
1 krm salt

Gör så här
Koka risoni i buljongen i ca 10 minuter. Häll av vätskan. Skär kycklingen i bitar. Stek den i olja i en stekpanna 4-5 minuter. Salta och peppra. Skala och skiva löken och dela salladen i bitar. Rör ihop såsen. Lägg salladen på tallrikar. Lägg på risoni och kyckling. Toppa med rödlök och smula över fetaosten. Servera med dressingen.

melon, glass och honung/vinägersås

Glass med honung- och vinägersås, 4 port. Allt om mat nr 16 2004
Ingredienser
Vaniljglass
Melon

Sås
2 msk mango- eller hallonbalsamvinäger
4 msk honung

Gör så här
Mät upp och blanda ihop vinäger och honung till såsen. Servera glassen med melonen skuren i små klyftor och ringla såsen över.

Matlagning hos Helena 10/9 2004

I september tog Helena över stafettpinnen. Vi samlades hemma hos henne en fredagkväll och tillagade bl.a. pilgrimsmusslor för första gången i våra liv!
Kvällens recept:Sparriscappuccino, 4 port. länk
Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 potatisar alternativt 1 dl kikärter
200 g sparris, fryst- eller burk
1 dl ärtor
1 l grönsaksbuljong
1 dl lättmjölk
salt och peppar
citron eller lime
gräslökGör så här
Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i en kastrull utan att det tar färg. Skala och tärna potatisen, dela sparrisen i mindre bitar. Fräs alltsammans och häll sedan på buljongen. Koka soppan på svag värme i 15–20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt ärtorna och låt dem koka med de sista 5 minuterna. Mixa soppan med stavmixer, så den är helt slät. Smaka av med salt, peppar och eventuellt ett par droppar citronsaft om den är för mesig i smaken. Vispa mjölken i kastrull tills den är het och fluffig. Skeda skummet över soppan. Dekorera med finklippt gräslök.Grillad tonfisk med pilgrimsmusslor, 4 port. länk
Ingredienser
300 g färsk tonfisk
4 pilgrimsmusslor
50 g färsk spenat
parmesan

Dressing
2 äggulor
1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk riven parmesan
2 msk hackad persilja
0,5 dl olivolja

Gör så här
Börja med dressingen. Tvätta citronen och riv skalet. Dela citronen och pressa ned saften i en skål. Pressa i vitlöksklyftan och blanda med citronrivet, parmesanosten, persiljan och äggulorna. Vispa ner olivoljan droppvis. Dela tonfisken i fyra bitar. Salta och peppra. Pensla en grillpanna eller en stekpanna tunt med olja. Hetta upp på högsta värme och stek tonfisken en minut på varje sida. Den ska fortfarande vara ”rå” i mitten. Salta och peppra musslorna och stek dem en halv minut på varje sida. Snabba ryck! Lägg upp på tallrikar, garnera med spenat och hyvlad parmesan. Droppa över dressingen.

Ananastortilla, 4 port. länk
Ingredienser
1/2 färsk ananas eller 4 ringar konserverad
1 banan
3 msk smör
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
2 stora tortillas
250 g Kesella vanilj

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala ananas och banan och skär frukten i små bitar. Fräs först ananasen i smöret i en stekpanna. Rör i farinsocker, kanel och banan. Lägg frukten på tortillabrödet och rulla ihop. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt och pensla med smöret som är kvar i pannan. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Skär tortillan i bitar och servera med Kesella vanilj.